Hlavní obsah

Naháči mají utrum. Sundání trika vyjde fanoušky v Kataru pěkně draho

Přátelská, nicméně konzervativní země. Katar za pět týdnů otevře brány světového šampionátu ve fotbale a na světlo se derou podrobnosti, jaká nařízení islámský stát hodlá během globálního sportovního svátku aplikovat. A kromě omezených možností konzumace alkoholu se fanoušci musí připravit i na tradiční uměřenost v oblékaní.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbené fandění bez triček může přijít návštěvníky MS v Kataru pořádně draho.

Článek

Organizátoři na webových stránkách šampionátu zveřejnili i sekci s kulturním manuálem, kde vymezují základní okruhy primárně pro návštěvníky z nemuslimských zemí. „Katar je relativně konzervativní země - ale extrémně přátelská. Pohostinnost je základním kamenem zdejší kultury a každý bude v Kataru během šampionátu vítán," uvádí v záhlaví sekce pořadatelé.

Katařané v manuálu vysvětlují, proč je pátek svátek a kterým dnem začíná týden, upozorňují, že hlubší projevy náklonnosti na veřejnosti nejsou v zemi zvykem, i proč žádat i svolení při pořizovaní fotografií. Největší oddíl je pochopitelně věnován alkoholu, který bývá k dostání v licencovaných restauracích a hotelích. Během MS se bude nalévat navíc i ve fanzónách - například Angličané mají v hledáčku kopii obřího pivního stánku z festivalu v Glastonbury, který bude mít během šampionátu otevřeno 19 hodin denně a pojme 15 tisíc lidí.

Současně pořadatelé upozorňují na dodržování uměřenosti v oblékání. Tradiční požadavek zahalených ramen a kolen bude striktně vyžadován v budovách státních institucí včetně muzeí, plavky budou povoleny jen u hotelových bazénů a na uzavřených plážích.

Foto: Profimedia.cz

Podobný obrázek z MS v Kataru přijde jen těžko.

A speciálně pak Katařané upozorňují na zákaz svlékání triček na stadionech. „Fanoušci na stadionech musí mít na paměti, že svlékání triček není povoleno," píše se v manuálu. A vzhledem k tomu, že i za odhazování odpadků hrozí v Kataru pokuta 2400 liber (bezmála 70 000 korun), lze čekat za narušení kulturních zvyklostí tvrdý trest.

Učinit přítrž hulákání polonahých individuí má pomoci během zápasů i 15 tisíc kamer na každém stadionu, které budou ve stylu Velkého bratra monitorovat dění v hledišti. „Jsme schopni v detailu zaměřit každou sedačku i zpětně," varoval šéf technologické sekce organizačního výboru Nijas Abdulrahiman.

Reklama