Hlavní obsah

Schick je nenahraditelný, postupové akcie se propadly. Šmicer o úskalích nominace i svých slzách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tehdy se v hotelu Praha nahoře nad Dejvicemi rozbrečel. „Nahlas a přede všemi. Ale nestyděl jsem se za to,“ vzpomíná Vladimír Šmicer, jak na reprezentačním srazu oznamoval trenérovi Brücknerovi a spoluhráčům, že ho zranění na světový šampionát 2006 nepustí a že s nimi do Německa nepojede. „Nikdo se mi nedivil, vždyť šlo o poslední šanci zahrát si na mistrovství světa, k níž jsem se upínal a která mě motivovala,“ přál by teď fotbalový internacionál o to víc svým následníkům v národním týmu, aby se jejich touha splnila, baráž zvládli a do Kataru postoupili.

Foto: bundesliga.de

Patrik Schick bude v baráži moc a moc chybět.

Článek

„Budou to mít ale hrozně těžké, protože Švédové jsou favority a ke všemu hrají doma," připomíná Šmicer, že semifinálový soupeř českého týmu proměnil stadion v Solně v nedobytnou pevnost. Sehrál tam devět posledních zápasů a všech devět vyhrál s celkovým skóre 18:4.

„Porazit se dá ale jakýkoli soupeř, což si kluci ověřili loni na evropském šampionátu proti Nizozemcům. Také jim málokdo věřil, přesto vyhráli a Holanďany vyřadili. Ve Švédsku musí podat podobný výkon a pak nebude nic nemožné," evokuje osmdesátinásobný reprezentant vzpomínky na osmifinále EURO v Budapešti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Šmicer na archivním snímku

Konstelace je ovšem zásadně jiná než před tři čtvrtě rokem. Bundesligový kanonýr Patrik Schick v kádru chybí, Vladimír Coufal rovněž, Pavel Kadeřábek se vzdal reprezentace, absentují i Ondřej Čelůstka s Tomášem Kalasem, ani Petra Ševčíka figurujícího tehdy v Puskás areně v základní sestavě nemají trenéři k dispozici.

3. díl pořadu Přímák, kdy na Sport.cz hodnotil sitauci české reprezentace a její šance v baráži o MS expert František Straka.

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

„Zvlášť absence Schicka představuje velkou ztrátu. Proto se také naše postupové akcie hodně propadly. Patrik je útočníkem, který je momentálně nenahraditelný, protože hráče jeho kvalit reprezentace prostě nemá. A pokud je zapotřebí zvládnout dva těžké zápasy a podat v nich top výkony, takový fotbalista je v sestavě potřeba," ví Šmicer své o tom, co přítomnost špičkového playera s mužstvem udělá.

„Před barážovou konfrontací s Norskem, v níž šlo o účast na MS 2006 v Německu, se do reprezentace vrátil Pavel Nedvěd. Pro nás, co jsme odehráli celou kvalifikaci, představovala jeho účast obrovský bonus. Rázem jsme cítili, že s ním v sestavě jsme silnější, byli jsme sebevědomější, věřili si. A baráž jsme nakonec zvládli a do Německa postoupili. Jen já tam nakonec nejel," živí Šmicer v sobě i hráčích současné reprezentace naději, že kdyby zvládli semifinále proti Švédům, mohl by jim třeba v rozhodujícím klání proti Polsku Schick nakonec přece jen pomoci.

I na toto téma se v kuloárech spekuluje, protože oba nadcházející zápasy od sebe dělí pět dnů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Patrik Schick po vítezném utkání.

„Byl by to v Chorzowě zápas vabank, ale nároďák by do toho určitě šel. A myslím, že Patrik také, protože i on by si chtěl zahrát na mistrovství světa. Muselo by ovšem dojít k absolutní shodě mezi Leverkusenem a naší reprezentací. A i Schick by musel zvážit všechna pro a proti, neboť by podstupoval velké riziko. Sám jsem to zažíval v Liverpoolu, když jsem byl zraněný, dlouho nehrál, a přesto mě to hnalo, abych se vydal za reprezentací a pomohl jí. Ani Patrikovi by kluboví trenéři cestu nejspíš striktně nezakázali, ale určitě by si vyslechl, že nejde o správné rozhodnutí. Od trenérů, stejně jako doktorů, fyzioterapeutů a všech, co se o něho starali a starají, aby se co nejdřív vrátil na hřiště. Dostali by ho pod hrozný tlak. A nedej bože, kdyby se mu v reprezentaci zranění obnovilo nebo si přivodil jiné. To by ho klidně mohli i odepsat," dovede se Šmicer díky zkušenostem posbíraných během hráčské kariéry vcítit do rozpoložení Schicka.

Ono se ovšem reprezentačnímu trenérovi Jaroslavu Šilhavému nakumulovalo problémů a těžkostí mnohem víc. A nejde jen o absenci Schicka, ale i o obranu, která se úplně rozpadla.

Zajímavosti z nominace Švédů (pozn. příspěvek byl vytvořen před omluvením Jiřího Pavlenky).

Dominik Hejbal

„Do složení defenzivy trenéři k smrti neradi sahají. V klubech, v reprezentaci obzvlášť. Stačí, aby chyběl jeden hráč, a je to problém. A když vypadnou dva, jde o problém obrovský. Jardovi se ale rozpadla celá obrana. A vlastně celá osa týmu tvořená Coufalem, který představoval základní kámen, u něhož vše začínalo, Součkem a Schickem. Navíc mu schází vyzkoušení stopeři tvořící srdce obrany, takže budou muset nastoupit kluci, z nichž spolu někteří ještě vůbec nikdy nehráli. Nikdo přitom dopředu netuší, jak bude jejich spolupráce fungovat," nezastírá Šmicer, že by nechtěl řešit dilema, které čeká na trenéra Šilhavého.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Vydra (vpravo) slaví gól s Vladimírem Coufalem. I Vydra ostatně v nominaci chybí...

„O středovou řadu bych se nebál. Tam už mají kluci něco za sebou, posbírali zkušenosti v evropských ligách i pohárových soutěžích, jsou sehraní a něco už mají za sebou. Ale obrana a útok... I když třeba Kuchta vypadá v ruské lize dobře a dává tam i góly. A dodatečně nominovaný Lingr je tím správným žolíkem schopným přijít a dát důležitý gól. Vždyť ve Slavii vstřelil jako záložník v letošní sezoně už dvanáct branek, z toho osm vítězných, což je strašně moc."

Přes všechny trable a komplikace Šmicer věří, že je reprezentace schopná barážové semifinále zvládnout a v boji o účast v Kataru pokračovat za pět dnů v Polsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý a část realizačního týmu během tréninku před utkáním baráže MS 2022 se Švédskem.

„Bude to hop nebo trop, ale kluci musí cítit, že je od mistrovství světa dělí dva zápasy a udělat všechno, aby je vyhráli. Jakýmkoli způsobem, protože nikdo se nebude ptát, jak se do Kataru dostali. Ve čtvrtek v Solně by měli nabourat herní systém, který Švédové striktně dodržují a pokud jim ho soupeř naruší, rozhodí je to. Chce to nejen nedostat gól, ale být patřičně aktivní i ve hře dopředu. To aby domácí cítili, že je naše mužstvo nebezpečné, nebyli si tak jisti sami sebou a přišli o kus sebevědomí," nabízí první český vítěz Ligy mistrů Vladimír Šmicer recept, jak ve čtvrtek ve Švédsku uspět.

Reklama