Hlavní obsah

Schick v nominaci pro rozhodující bitvu o postup na MS nechybí! Ale dorazí...? Nováčky Lingr a Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přímá účast na šampionátu v Kataru byla nad její síly. Musí tedy projít baráží. K postupu na mistrovství světa 2022 potřebuje česká fotbalová reprezentace přejít přes dva soupeře. Prvním bude už ve čtvrtek 24. března Švédsko (20:45, přímý přenos ČT sport), druhým případně Polsko (úterý 29. března). Trenér Jaroslav Šilhavý oznámil nominaci, ve které nechybí ani Patrik Schick. Otázkou je, zda klíčový útočník po zranění opravdu nastoupí...

Patrik Schick věří, že bude k dispozici, ale jistotu ještě nemáme, říká Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

 
Článek

Evropské play off o mistrovství světa v Kataru je rozděleno do tří větví po čtyřech týmech. V české měli v semifinále nastoupit svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého ve Švédsku a Rusové proti Polsku. Ve finále se pak měli o pět dní později utkat vítězové a poražení měli odehrát přípravný zápas. Po vyřazení Ruska kvůli útoku na Ukrajinu má větev jen tři účastníky.

Všechny souboje se budou hrát pouze na jeden zápas, tedy bez odvet. Buď, anebo. Národní tým jako nenasazený bude hrát ve Švédsku, na národním stadionu pro padesát tisíc fanoušků ve městě Solna poblíž Stockholmu.

A los rozhodl, že na stadionu soupeře by česká reprezentace nastoupila také v případě vítězství, tedy v Polsku. Utkání by na programu bylo v úterý 29. března. Český národní tým každopádně v březnu neodehraje doma ani jedno utkání.

Klíčová je účast kanonýra Patrika Schicka, který je ovšem zraněný. Národní tým se modlí, aby přiletěl, v nominaci každopádně figuruje.

„Jsem s Patrikem v kontaktu. Poslední zprávy jsou, že vyšetření ukázalo dobré výsledky. Už trénuje, připojil se v Leverkusenu k mužstvu. Věří, že tento týden v jednom z klubových zápasů nastoupí. Pak se ukáže, jestli bude k dispozici, nebo nebude," líčí trenér Jaroslav Šilhavý.

Podmínka Leverkusenu? O žádné nevím!

Bayer si údajně klade podmínku, že pokud Schick nestihne odehrát po zranění aspoň jeden zápas, pro českou reprezentaci ho neuvolní...

Kandidáti na gól roku FIFA - Patrik Schick

„O žádné podmínce nic nevím! Patrik se cítí dobře, ale co s ním jeho klub pro zápasy v tomto týdnu plánuje, netuším," reaguje Šilhavý.

„Propojili jsme naše lékaře s jeho klubovými. Informace máme, věříme, že Patrik bude v pořádku," dodává manažer národního týmu Libor Sionko.

S ohledem na válečný konflikt je zajímavostí nominace útočníka Jana Kuchty, který působí v ruském Lokomotivu Moskva. Na sraz by měl přicestovat přes Bělehrad a Vídeň.

Poprvé se do nominace áčka dostali třiadvacetiletý ofenzivní univerzál Ondřej Lingr ze Slavie a o rok mladší Ladislav Krejčí mladší ze Sparty. Zatím jen jeden start má jablonecký zadák Jaroslav Zelený. "Lingr a Krejčí dlouhodobě vykazují dobrou výkonnost. Byli oporami jednadvacítky, kde patřili k nejlepším hráčům, tahounům a lídrům týmu. Dokazují to i ve svých mateřských klubech. Proto i z hlediska absencí jsme se je rozhodli nominovat," vysvětluje Šilhavý.

Česká reprezentace hrála na mistrovství světa naposledy v roce 2006. Také tehdy na šampionát postoupila z baráže, kdy přešla přes Norsko. Od té doby se z kvalifikace neprobojovala ani do baráže.

Nominace fotbalové reprezentace na play off kvalifikace MS:
JménoKlubStartyGóly
Brankáři
Jiří PavlenkaBrémy140
Jindřich StaněkPlzeň20
Tomáš VaclíkOlympiakos Pireus470
Obránci
Jakub BrabecAris Soluň242
Aleš MatějůBenátky100
Tomáš PetrášekČenstochová20
David ZimaFC Turín50
Jaroslav ZelenýJablonec10
Záložníci
Antonín BarákHellas Verona298
Tomáš HolešSlavia Praha162
Jakub JanktoGetafe414
Ladislav Krejčí ml.Sparta Praha00
Lukáš MasopustSlavia Praha292
Jakub PešekSparta Praha94
Michal SadílekTwente Enschede80
Tomáš SoučekWest Ham468
Jan SýkoraPlzeň124
Útočníci
Adam HložekSparta Praha121
Jan KuchtaLokomotiv Moskva40
Ondřej LingrSlavia Praha00
Patrik SchickLeverkusen3317

Reklama