Hlavní obsah

Šéf fotbalu Fousek k zápasu s Ruskem: Nelze obejít procedurální kroky, rozhodne výkonný výbor

Aktualizováno

"Je téměř nemožné si za daných okolností sehrání zápasu s Ruskem představit," uvedl předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek v prohlášení k baráži o postup na MS 2022. „Je velmi pravděpodobné, že budeme následovat polský a švédský scénář, ale nelze obejít procedurální kroky,“ dodal v reakci na rozhodnutí fotbalových svazů Švédska a Polska, která oznámily, že k utkáním s Ruskem jejich reprezentace nenastoupí.

Foto: FAČR

Předseda FAČR Petr Fousek (vlevo) s předsedou FIFA Giannim Infantinem.

Článek

Rusko figuruje v "české"  barážové větvi, v níž by mělo jít o jedno účastnické místo na šampionátu v Kataru. Nejdříve se mělo s ruskou reprezentací utkat v Moskvě 24. března národní mužstvo Polska, vítěz střetnutí pak měl hrát finále s lepším z druhé dvojice Švédsko - Česká republika.

V případě postupu Ruska také v Moskvě a rovněž na stadionu Dinama, ovšem o pět dnů později.

Švédsko bezprostředně po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu oznámilo, že jeho reprezentace k případnému zápasu s Ruskem nenastoupí, Polsko zaujalo stejný postoj v sobotu dopoledne. Kapitán polské reprezentace Robert Lewandowski ho označil za správný.

„Telefonicky jsem ve spojení s předsedou polského svazu Cezarym Kuleszou a předsedou švédského svazu Karlem-Erikem Nilssonem. Vnímáme naléhavost bezprecedentní situace, která v posledních dnech nastala a kterou si většina z nás nedokázala ještě nedávno vůbec představit," uvedl Fousek s tím, že vedení českého fotbalu bylo během soboty seznámeno ze strany polského svazu s jeho nejnovějším stanoviskem ohledně zápasu play-off kvalifikace o postup na mistrovství světa. Později rovněž obdrželo obdobné stanovisko švédského svazu.

„Rozhodnutím polského a švédského svazu vznikla nová bezprecedentní situace a stanovisko FIFA a UEFA k tomuto vývoji není zatím známo. Scénářů může být několik," uvádí se dále v prohlášení prvního muže fotbalové asociace.

Foto: FAČR

Předseda FAČR Petr Fousek (vpravo) s předsedou UEFA Aleksanderem Čeferinem v Římě ve Ville Manini.

„Vzhledem k závažnosti rozhodnutí ohledně účasti či neúčasti českého národního týmu v případném zápase proti Rusku se situací bude zabývat Výkonný výbor FAČR, který se mimořádně sejde během nejbližších hodin, neboť takto zásadní rozhodnutí je pouze v jeho kompetenci."

V prohlášení zaznívá i příslib, že v následujících dnech a týdnech chce FAČR podpořit Ukrajinskou fotbalovou asociaci, přičemž detaily této pomoci probere generální sekretář FAČR Michal Valtr s jeho ukrajinským protějškem Jurijem Zapisotským.

Reklama