Hlavní obsah

Žádná sranda, varuje kouč Portugalců před outsiderem. Turecké eso se loučilo

Fotbalisté Portugalska ve čtvrtek porazili v semifinále play off o postup na mistrovství světa 3:1 Turecko, ve finále na ně ale čeká překvapivý soupeř. Na domácí půdě v Portu přivítají v úterý Severní Makedonii, která šokovala vítězstvím 1:0 v Itálii. Portugalský kouč Fernando Santos před duelem s outsiderem varuje před podceněním, už proto, že proti Turecku jeho tým téměř ztratil dvougólový náskok.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Portugalec Cristiano Ronaldo (vpravo) a Turek Burak Yilmaz v barážovém zápase.

Článek

"Říkal jsem vám už před utkáním, že v případě postupu můžeme klidně hrát se Severní Makedonií. Tyhle zápasy nejsou žádná sranda, je to jako finále, stát se může úplně všechno," řekl Santos na tiskové konferenci po zápase.

Portugalci proti Turecku směřovali po gólech Otávia a Diega Joty k jasnému postupu, utkání si ale zkomplikovali po změně stran. V 65. minutě snížil kapitán Burak Yilmaz, a útočník Lille mohl dokonce v 83. minutě srovnat, z pokutového kopu ale přestřelil branku. V závěru přidal pojistku Matheus Nunes.

"Je to pro nás varování před úterním zápasem. K Makedoncům musíme přistoupit se stejným respektem, s jakým bychom uvítali Italy. Tým, který vybojuje postup na hřišti mistrů Evropy, není nutné nijak dál představovat," řekl Santos.

Foto: Luis Vieira, ČTK/AP

Turek Burak Yilmaz poté, co nedal penaltu proti Portugalsku.

Turci se na světovém šampionátu představili naposledy před 20 lety, kdy z turnaje v Japonsku a Jižní Koreji přivezli bronz. Čekání na další účast si prodlouží minimálně o čtyři roky, už u toho ale nebude kanonýr Yilmaz, který oznámil po nešťastném duelu v Portu konec reprezentační kariéry.

"Byl to můj poslední zápas. Myslím, že mě ta penalta bude do konce života budit ze spaní," uvedl šestatřicetiletý útočník, jenž nastoupil za národní tým k 77 duelům a vstřelil 31 branek.

Reklama