Hlavní obsah

Bývalý velvyslanec v Paříži: Běžní Francouzi vyklidí ulice. Fotbalový zápas je rozbuška a příležitost k rozdmýchání vášní

Ve Francii žije přes 1,3 milionu lidí s marockým původem a dalších více než 400 tisíc přistěhovalců z této africké země. Středeční semifinále fotbalového mistrovství světa v Kataru tak má nejen sportovní náboj. Český velvyslanec v Paříži v letech 2017 až 2019 Petr Drulák v rozhovoru pro Sport.cz a deník Právo popsal, co vše se může ve Francii dít, kdo vlastně za očekávanými nepokoji stojí a jak radikálové podobná utkání vnímají.

Foto: Reuters

Fanoušci Maroka oslavují v centru Paříže postup svých fotbalistů do semifinále MS v Kataru.

Článek
Fotogalerie

Co vám problesklo hlavou, když jste slyšel, že Maroko a Francie proti nastoupí v semifinále?

Očekávám, že Paříž bude v obležení jako při ostatních podobně velkých akcích. Dojde na mobilizaci všech policejních sil, Champs-Élysées bude obšancovaná, budou zatlučené výlohy. Ať zápas dopadne jakkoliv, dá se očekávat poměrně velká vlna násilí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Anglie - FrancieVideo: Česká televize

Způsobena kým?

Nebude to spor mezi příznivci Maroka a Francie. Maroko je součástí regionu Maghreb, jehož lidé tvoří významnou část populace Paříže a jsou nejvýznamnější složkou Francouzů, kteří mají imigrační původ. A právě Maghrebané si půjdou veřejně vybít energii.

Mluvil jste o násilí. V jaké formě si ho máme představit?

Myslím tím útoky na majetek v podobě rozbitých výloh nebo zapálených aut. Bez toho se případné slavení neobjede. Neočekávám, že by docházelo k útokům na jiné lidi, protože běžní Francouzi vyklidí ulice. Pokud Maroko prohraje, tak si budou jeho příznivci vylívat vztek. Známe z historie několik podobných zápasů. Nejvíce mě ale zaráží, že k útokům dochází při vítězství. U porážky se to dá očekávat spíš.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Maroko - PortugalskoVideo: Česká televize

Opravdu „běžní Francouzi" vyklidí ulice?

Rozhodně se budou držet zpátky. Tuším, že středeční večer bude spíše hodinou Maghrebanů.

Nepokoje ale neprobíhají jen ve Francii.

Přesně, vzpomeňme na zhruba dva týdny staré události v Bruselu, když Maroko porazilo Belgii. Je zajímavé, že část radikálních kruhů vnímá podobné sportovní střety jako otázku Afrika versus Evropa, islám versus evropská civilizace. Rozhodně takto nesmýšlejí všichni Francouzi marockého původu, ale jsou to právě radikálové, kdo táhne lidi do ulic. Fotbalový zápas je pro rozdmýchání vášní jedinečná příležitost.

Zažil jste něco podobného během vašeho působení na velvyslanectví?

Ano, před čtyřmi lety, když Francie fotbalové mistrovství světa vyhrála. Nacházel jsem se tehdy přímo v Paříži, Champs-Élysées byla během finále s Chorvatskem zabarikádovaná, všude zátarasy. Na předměstích se to mlelo, ale díky nasazení tisícovek policistů došlo v centru jen k malému vandalismu.

Ale to proti sobě nastoupily evropské týmy.

Právě, tam nebyl aspekt, že by se hrálo proti někomu ze severu Afriky. Z hlediska komunitárního napětí nebyl k ničemu důvod, navíc Francie vyhrála. A v jejím týmu bylo dost hráčů z Afriky. Jenže tentokrát mluvíme o něčem jinem, tady je daleko větší rozbuška.

Foto: ČTK/AP

Nepokoje v Paříži po postupu Francie a Maroka do semifinále fotbalového MS.

Máte zprávy, jak se Paříž na zřejmě dlouhou a rušnou noc připravuje?

Opět plné nasazení, budou barikády a rozhodně se nedoporučuje turistům, aby do centra Paříže vůbec chodili. Na druhou stranu úřady hlasitě komunikují a upozorňují lidi na velké manévry. Snaží se co nejvíce občanů od chození do ulic odradit.

Hodně hráčů Maroka je narozeno právě ve Francii a naopak. Dají se očekávat třeba i osobní útoky skrze transparenty či sociální sítě?

Asi jen v případě, kdyby se radikalizovala část nemaghrebské Francie. K tomu ale zatím nedochází. Pokud mluvíme o problémech s fotbalem, za ně není z velké části zodpovědná běžná část země, i když samozřejmě má své chuligány. Tady jde o Francouze maghrebského původu nebo imigranty. Bavíme se o milionech lidí, jenž mají v některých částech Paříže většinu.

Když odmyslíme fotbal, jaké jsou obecně vztahy mezi oběma zeměmi?

Dobré, na politické úrovni opravdu kvalitní. Vůbec se to nedá srovnat se vztahy francouzsko-alžírskými, které jsou vždy velmi napjaté. Souvisí to s dekolonizační válkou, která byla dlouhá, brutální a zanechala otevřené rány. Naopak Maroko bylo francouzským protektorátem, vztah byl volnější a konec probíhal daleko civilizovanějším způsobem. V porovnání s Alžírskem je tedy spojitost Francie s Marokem vlastně hladká.

Nemůže ji zápas nabourat?

Záleží, jak se vysloví nejvyšší představitelé. Neočekávám, že někdo bude mít zájem vztah poškozovat. V ulicích k něčemu určitě dojde, ale třeba ne k ničemu velkému. Může to být běžný vandalismus v podobě pár desítek spálených aut a rozbitých výloh. Nebo přijde nějaký exces. Ať se stane cokoliv, očekávám, že politické elity budou situaci tlumit.

Jak podstatné je Maroko naopak pro běžné obyvatele?

Důležitá je migrace i obchodní vztahy, ale musíme zmínit právě i mentální stránku věci. Pro Francouze je Maroko a obecně jižní břeh Středozemního moře neuvěřitelně blízký region. Mnoho Francouzů tam má vazby či kořeny. Takový pocit blízkosti nemají ani směrem k východní Evropě.

V roli velvyslance už pár let nejste, jak často dění ve Francii sledujete?

Čerpám z médií, v zemi se objevím tak dvakrát až třikrát do roka. Jsou to však krátké cesty. Ale myslím, že přehled mám dobrý, nejen politickou debatu sleduji pozorně.

Kdo vyhraje MS? A kdo je nejlepší hráč?Video: Sport.cz

A co vy fotbal?

Tomu už se věnuji méně. Samozřejmě vím, že je mistrovství v Kataru a že tam Maroko dělá naprosto fantastickou šňůru. Jinak moc velký fanoušek nejsem.

Přesto, kdybyste si měl tipnout, jak podle vás semifinále dopadne?

Opravdu si netroufnu říct. Co jsem ale zpozoroval, tak i lidi, kteří fotbal detailně monitorují, budou těžko tipovat. Maroko předvádí výjimečný výkon, porazilo Španěly nebo Portugalce. Kdo to čekal? I odborníci asi budou v odhadech opatrní.

Který tým se utká s Argentinou ve finále MS?
Francie
81,3 %
Maroko
18,7 %
Celkem hlasovalo 2936 čtenářů.

Reklama