Hlavní obsah

Další zákaz, křižáky tady nechceme! Fanoušci v brnění se v Kataru na stadion nedostanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdý Albion řeší další kauzu. Stopku pro „křižáky“. Fotbalisté Anglie večer nastoupí na mistrovství světa ve fotbale ke svému druhému utkání proti USA v Chúru. Již teď je ovšem jasné, že fanoušci v kostýmech křižáků a rytířů se v Kataru do hlediště nedostanou. Podle Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) by mohlo jejich vzezření působit urážlivě vůči příslušníkům hostitelské země.

Foto: Profimedia.cz

Angličtí fanoušci jako křižáci na ilustračním snímku z roku 2012 před utkáním Anglie v Sofii.

Článek

Ať už se Angličané chystají na velké zápasy ve fotbale či ragby, křižáci v hledišti takřka nikdy nechybějí. Mnozí z anglických fanoušků si zvykli povzbuzovat z hlediště v imitaci kroužkového brnění vyzdobeného červeným křížem svatého Jiří, který se nachází i na národní vlajce Anglie.

„Kostýmy křižáků v arabském prostředí mohou působit ofenzivně vůči muslimům," zveřejnila FIFA podle DPA.

Pokud jde o Brity, v úvodu turnaje měli problém Velšané. Fotbalová asociace Walesu požadovala od FIFA vysvětlení, proč byly některým fanouškům před pondělním zápasem proti USA zabaveny při vstupu na stadion duhově zbarvené kloboučky, které pro ně právě pro MS v Kataru připravila. Sundat klobouček v duhových barvách si musela mimo jiné i bývalá kapitánka velšské reprezentace Laura McAllisterová.

Teď se na stadion v Kataru nedostanou pro změnu křižáci. Stopku pro ně podpořila i antidiskriminační organizace Kick It Out.

„Oblečení symbolizující křižáky a rytíře nemusí být v Kataru vítáno. Vyzýváme fanoušky, aby si uvědomili místní zvyklosti a akceptovali je," apeluje organizace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Anglie - ÍránVideo: Česká televize

A co na to fanoušci v brnění? „Problém je přesně v místech, jako je Katar. Fanoušci jsou přece podstatou zápasů. My jsme to, co je dělá," cituje Daily Mail muže, který nechce uvádět své jméno.

„Nejsou to korporace, ony pomáhají finančně v pozadí. Jsme to my fanoušci, kdo tvoří fotbal. My jsme fotbal," protestuje.

Jak poukazuje, v Kataru platí příznivci v brnění 250 liber za noc. Teď budou muset místo vstupu na stadion zůstat aspoň ve fanparku.

Reklama

Související témata: