Hlavní obsah

Dauhá křižují prázdné autobusy. Řidiči trénují, aby nezabloudili s Messim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic než mistrovství světa. Pro obyvatele Kataru jde v souvislosti s nadcházejícím fotbalovým šampionátem všechno stranou, veškeré domácí dění se mu maximálně podřizuje. „Pořádat mistrovství světa je sen Katařanů, větší akce neexistuje. Jsou na to nesmírně hrdí, doslova tomu podřídili deset posledních let," říká Češka Zuzana, která žije od roku 2010 v katarské metropoli Dauhá.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Vedle fotbalistů se Katar plní i fanoušky. Na snímku skupina rozjařených Francouzů.

Článek

Když poslední týdny vezla dceru do školy, každé ráno míjela stovky autobusů. Na tom by možná nebylo nic tak zvláštního, kdyby autobusy nebyly prázdné. Respektive v nich seděli pouze řidiči. „Trénují cestu z hotelů na stadiony a zpět. Aby ji měli najetou. Aby nezabloudili, až povezou například Messiho nebo Ronalda na zápas. Katar dělá opravdu pro přípravu maximum," podotýká Zuzana.

Každý pátek během posledních týdnů do města autem raději nejezdí. Důvod? „Policisté trénují odklánění dopravy. Zkouší uzávěrky ulic a tak," vysvětluje Češka. Se svojí rodinou už patří mezi domorodce, kterým od začátku listopadu zasáhl fotbalový šampionát do běžného života.

Co nabídne Sport.cz během MS ve fotbale?Video: Sport.cz

„Dětem zkrátili školu. Namísto do půl třetí mají jen do dvanácti. Takže kousek po poledni je na silnicích apokalypsa," směje se Zuzana. Vláda navíc nařídila během mistrovství světa home office, aby ulevila dopravě vzhledem k očekávanému náporu fanoušků.

„Úřady budou fungovat jen od sedmi do jedenácti. Potom už na silnicích z místních lidí nikdo nebude. A dětem se začátkem turnaje začínají prázdniny, potrvají až do nového roku. Takže se možná sbalíme a odletíme na dovolenou," říká Zuzana.

Podle ní bude šampionát velkolepý. Katařané jsou prý velmi pohostinní a vstřícní lidé. Fanouškům se bude v Kataru líbit, města jsou velkolepě nasvícená. „Pro Evropany to bude asi trochu divné v době, kdy se jim mnohonásobně zvýšily náklady na energie. V Kataru ale nyní co může, tak svítí. Dokonce je osvícená i dálnice na sever, kde skoro nic není," culí se Zuzana.

Reklama