Hlavní obsah

Debakl, ostuda, fotbalový trpaslík. Německá média nešetří po krachu kritikou

Zřejmě celé Německo doufalo, že se v pátek ze zlého snu probudí, jenže noční můra stále trvá. Němečtí fotbalisté znovu po čtyřech letech nepostoupili ze skupiny na mistrovství světa. Nezachránila je ani výhra 4:2 nad Kostarikou. Média nyní nešetří kritikou. Označují zemi za fotbalového trpaslíka a hovoří o trapném debaklu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kostarika - NěmeckoVideo: Česká televize

 
Článek

Pořadí v tabulce skupiny E se měnilo hned šestkrát, ale vítězství Japonska nad Španělskem 2:1 zapříčinilo postup právě těchto dvou týmů. I když se stále spekuluje o sporném druhém gólu Japonců, nic už to na faktu, že Němci nejsou zdaleka tak zářnou hvězdou, jakou kdysi bývali, nezmění.

„Jak trapné! Jsme venku!" píše deník Bild. „Hořká bilance: trapná porážka s Japonskem, dobrá remíza se Španělskem a vratké vítězství nad Kostarikou. Je to ostuda," nehledá Bild výmluvy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Japonsko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

Po mistrovství světa v Rusku v roce 2018, kde rovněž nepostoupili ze skupiny, si Němci mysleli, že už nemůže být hůř. Může. Poté přišla stopka v osmifinále EURO 2021 od Anglie (0:2) a nyní blamáž v Kataru.

„Zodpovědnost nese řada osob - od trenéra Hansiho Flicka po sportovního ředitele fotbalového svazu Olivera Bierhoffa až po předsedu Bernda Neuendorfa." hledá viníky internetový časopis Kicker.

„Německá reprezentace začínala s ambicemi na titul, teď končí s mezinárodním posměchem," píše portál sport.de. „Pohádka o „turnajovém týmu" je jednou pro vždy pryč. Sen o pátém titulu se rozplynul nad beduínským stadionem Al-Khor," píší.

„Tahle arogance by měla skončit," říká televize Das Erste. „Držet se jí i na EURO 2024 jen proto, že se turnaj hraje doma, by byla chyba," pokračuje. Německo už podle médií není velkým fotbalovým národem. „Z německého výběru na mezinárodní úrovni se stává čím dál větší trpaslík," uvedl Bild.

Na domácím evropském šampionátu budou určitě chtít Němci zabodovat. S další ostudou už by se jen těžko vypořádávali. „Flick musí 'pouze' najít a nasadit spolehlivého gólmana, zásadně stabilizovat obrannou čtyřku a zajistit, aby tým pokaždé nezkolaboval, když se jeden z mála světových hráčů jako Gündogan vůbec neprosadí," myslí si o tom týdeník Der Spiegel.

„Mise na mistrovství světa nesplněna. Hodně věcí se německému týmu na turnaji v Kataru nepovedlo - na hřišti, ale i mimo něj. Tahle zimní noční můra bude trvat ještě dlouho," má stejný názor deník Süddeutsche Zeitung.

Das Erste neopomíjí ani kauzu s duhovými páskami a poté tichým protestem německých hráčů se zakrytými ústy. „Rozruch rozhodně k dobrému výkonu nepřispěl. Přisuzovat mu však významný podíl na neúspěchu je absurdní," má jasno televize.

Reklama