Hlavní obsah

Německo řeší blamáž. Flick v televizi oponoval Schweinsteigerovi, pak měl nečekanou řeč na tiskovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo je omráčené a nahněvané. Fanoušci a experti snad ani nechtějí věřit tomu, že pyšná země znovu vybouchla na fotbalovém mistrovství světa. Němci se z Kataru pakují stejně jako před čtyřmi roky z Ruska už po základní skupině. Nejsnadnějším a nejostřelovanějším terčem bude trenér Hansi Flick. První drobnější roztržku už má za sebou v televizním studiu s bývalým reprezentačním kapitánem Bastianem Schweinsteigerem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kostarika - NěmeckoVideo: Česká televize

 
Článek

Výbuch Flickova souboru se teď bude nějaký čas zevrubně a bez obalu rozebírat. Kouč Německa po nic neřešícím vítězství 4:2 nad Kostarikou přišel do studia ARD, aby zhodnotil katastrofální výsledek na mundialu v Kataru.

„V poločase jsem byl opravdu naštvaný. Kvůli tomu, jak jsme soupeře sami posílili. Měli jsme šance, které jsme ale nedotáhli do konce. Chybami a lehkovážností jsme dostali soupeře do hry. To nebylo dobré. Přesto je třeba říct, že jsme vyhráli a mohli jsme zvítězit i větším rozdílem," bilancoval Flick.

Jeho výběru ale tři body z duelu proti Kostaričanům k postupu nepomohly, Japonci totiž porazili Španěly, se kterými se Němci srovnali bodově, ale měli výrazně horší skóre, a skončili tak ve skupině až třetí. „O našem vypadnutí se nerozhodlo nyní, ale během dvaceti minut v zápase proti Japonsku (1:2). I proti Španělsku jsme mohli vstřelit vítěznou branku. Nebyli jsme efektivní, proto končíme. Zklamání panuje samozřejmě obrovské," shrnul sedmapadesátiletý stratég.

Moderátorka mu pak řekla, že bývalý reprezentační kapitán a nyní expert ARD Bastian Schweinsteiger prohlásil, že ostatní mužstva měla podle něj vždy více zápalu než Němci. Že ti tolik nehořeli. „Nesouhlasím," reagoval Flick. „Proč?" zeptala se moderátorka. „Protože je to absolutní nesmysl," oponoval dál nástupce Joachima Löwa.

Vedle stojící Schweinsteiger svá slova dovysvětlil. „Na hřišti jsou situace, kdy hráčům chybí pět procent koncentrace. Stačí se podívat na situaci za stavu 1:1. A hořet neznamená jen pořád napadat, ale být přítomný v hlavě. Příliš často jsme nechávali soupeře volné a nedoráželi je, to platilo především pro obránce. V tomhle směru jsem čekal víc. Tohle vnímám jako zápal, v jiných zápasech jsem to viděl mnohem zřetelněji," prohlásil jeden z hrdinů zlatého tažení v Brazílii z roku 2014.

„Proti Španělsku jsme hráli dobře, proti Japonsku a Kostarice to bylo z mého pohledu málo. Jiskra nepřeletěla. Antonio Rüdiger to dělá, u ostatních mi něco chybí. Dostali jsme pět gólů, od mistrovství Evropy v roce 2016 pořád inkasujeme branky. Pokud nebráníš dobře, nepostoupíš a nevyhraješ. To mám na mysli," pojmenoval Schweinsteiger před Flickem hlavní problém mužstva.

Reakce stavitele německé reprezentace byla smířlivá tak napůl. „Ano, je to tak. Dostali jsme góly a dělali jsme chyby. Ale že by mužstvo nehořelo, to jsem neviděl. Hráči chtěli," konstatoval Flick a pak ještě znovu připomněl neproměňování šancí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Japonsko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

Později na tiskové konferenci však trochu překvapivě vystoupil proti nastavení práce v německém fotbale. „Máme hráče, kteří hrají za špičkové kluby. Máme kvalitu. Ale pro budoucnost německého fotbalu je důležité, aby se některé věci dělaly jinak," podotkl Flick a hned svou myšlenku rozvedl.

„Už léta mluvíme o devítce (hrotovém útočníkovi), kterého potřebujeme. O silných krajních obráncích. Hovoříme o mnoha věcech, které potřebujeme. Nás v německém fotbale vždy odlišovalo, že jsme uměli bránit. A to jsou jednoduše prvky, které potřebujeme rozvíjet v mládeži. Podívejte na Španěly. I když prohráli, mají dobré základy, dobré vzdělání. Jednoduše vědí, jak ovládat míč. Jsou také dobře takticky vycvičeni," dodal německý trenér s tím, že věří, že přijdou ty správné kroky.

Reklama