Hlavní obsah

Deschamps je krok od nesmrtelnosti! Kouč Francie může dorovnat italskou legendu

Zápas od nesmrtelnosti. Pokud Francie v nedělním finále fotbalového MS porazí Argentinu, Didier Deschamps se stane teprve druhým trenérem, který dovede svůj tým k obhajobě titulu mistra světa. Po středečním úspěšném semifinále s Marokem (2:0) mu zbývá udělat s Les Bleus poslední krok.

Foto: Reuters

Kouč Francie Didier Deschamps diskutuje se čtvrtou rozhodčí během utkání MS v Kataru s Tuniskem.

Článek

Jen dvěma zemím se podařilo titul obhájit. Itálii (v letech 1934 a 1938) a Brazílii (1958, 1962). U obou triumfů byl ale jen italský kouč Vittorio Pozzo. Kanárci mezi šampionáty kouče vyměnili, Vicenteho Feolu vystřídal Aimore Morera. Kousek Pozza, přezdívaného Il Vecchio Maestro (Starý mistr), může nyní zopakovat Deschamps.

„Stojíme před posledním krokem. Cítím emoce, hrdost na tým. Obhajoba by byla neuvěřitelná," říká Deschamps, který je magnetem na úspěch. Je jedním ze tří lidí, kteří vyhráli MS jako hráči i trenéři. Kromě něj to dokázali Brazilec Mario Zagallo a Němec Franz Beckenbauer.

Čtyřiapadesátiletý rodák z Bayonne byl kapitánem francouzské reprezentace při vítězném šampionátu v roce 1998, stejně tak při triumfu na Euru 2000. Kromě titulu mistrů světa na uplynulém turnaji v Rusku a postupu do finále v Kataru, dovedl navíc Les Bleus do finále Eura 2016.

Muži, který na reprezentační lavičce sedí od roku 2012, byl však před turnajem předpovídán spíš krach. I proto je pro něj nynější šampionát doposud největší profesní výzvou. Vzhledem ke zraněním Pogby, Kanteho a Benzemy o to větší. Mnozí experti predikovali, že Francie půjde cestou posledních tří úřadujících šampionů (Itálie, Španělska a Německa), kteří při obhajobě skončili už ve skupinové fázi.

„O Deschampsovi jsme trochu pochybovali. Přemýšleli jsme, jestli nezůstal u mužstva příliš dlouho, jestli má pořád motivaci, vášeň. Pochybnosti byly smeteny. Zdá se, jako by nic nemohlo zastavit jeho tým. Deschampsovu Francii," napsal ve svém komentáři francouzský deník Le Parisien.

Deschamps má v sobě Faktor x. Dokáže vytáhnout fungující řešení, která by mnohé nenapadla. A perfektně fungují. Stažení útočníka Griezmanna do středu zálohy je považováno za klíčový tah. „Deschamps svým hráčům rozumí. Daří se mu je přimět, aby ze sebe vydali maximum," tvrdí Deschampsův spoluhráč ze zlatého mužstva z MS 1998, útočník David Trézéguet.

Cestu k nesmrtelnosti bude chtít Deschampsovi překazit nejmladší kolega ze všech účastnických zemí v Kataru, Argentinec Lionel Scaloni. A pochopitelně geniální Lionel Messi, který chce zlatou rozlučku se světovými šampionáty. Také on bude prahnout po odvetě za osmifinálové vyřazení od Francie na minulém MS (3:4).

„Messi je od začátku turnaje ve skvělé formě. Před čtyřmi lety byly věci jiné, hrál na hrotu, teď si chodí pro míče a plní spíš roli špílmachra. Uděláme maximum, abychom ho eliminovali a získali pro Francii znovu trofej," podotýká Deschamps. „Finále vyhrajeme a Deschamps u týmu dál zůstane. Musí, je nejlepším trenérem," má jasno francouzský prezident Emmanuel Macron.

Reklama