Hlavní obsah

Dezinformátor šíří zvěst, že šejkové podplatili prvního soupeře Kataru na MS

Aktualizováno

Na první pohled hrozivá spekulace zavánějící skandálem. Sítě a některá zahraniční média prezentují informaci, že první utkání nadcházejícího fotbalového světového šampionátu má být ovlivněno ve prospěch domácího Kataru. Hráči Ekvádoru měli být údajně podplaceni katarskými šejky, aby umožnili týmu pořadatelské země zvítězit. Informaci ovšem vypustil do světa známý dezinformátor.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Informace nikdo oficiálně nepotvrdil, převzala je ale řada zahraničních médií, mj. španělská Marca. Virální šíření ale stačilo k další vlně obvinění pořadatelské země, která už tak čelí kritice ohledně porušování lidských práv a podezřelých okolností při získávání šampionátu.

Problém je, že informaci přinesl na sociální síti Twitter Amjad Taha, expert na strategické politické záležitosti a regionální ředitel britského centra v Saúdské Arábii. A jeho posty se už v minulosti ukázaly jako cílené dezinformace. Katarská vláda ani fotbalová federace také informace nijak nekomentovala. Pořadatelé se ale už v minulých dnech opakovaně vyjádřili, že okolní svět vůči nim vede útočnou kampaň.

Co nabídne Sport.cz během MS ve fotbale?Video: Sport.cz

Co by se mělo na trávníku během zahajovacího duelu MS přihodit? Podle informací mělo být osm ekvádorských hráčů podplaceno částkou 7,4 milionu dolarů výměnou za porážku Jihoameričanů v úvodním zápase turnaje. Rozhodnout se mělo gólem ve druhém poločase.

Reklama