Hlavní obsah

Portugalsko - USA 0:0Fotbalistky Nizozemska, USA, Anglie a Dánska na MS postoupily do osmifinále

Aktualizováno

Nizozemské fotbalistky na mistrovství světa deklasovaly Vietnam 7:0 a postoupily do osmifinále jako vítězky skupiny E. Druhé místo a účast ve vyřazovací části si zajistily Američanky, kterým v přímém souboji s Portugalskem stačila bezbranková remíza. Obhájkyně zlata ale v závěru od senzačního vyřazení zachránila tyč. Ze skupiny D se kvalifikovaly do osmifinále Angličanky a Dánky. "Lvice" rozdrtily Čínu 6:1 především díky dvěma gólům a třem asistencím Lauren Jamesové, Seveřanky zdolaly reprezentantky Haiti 2:0.

Foto: James Elsby, ČTK/AP

Gólová radost Angličanek na fotbalovém MS.

Článek

Nizozemky zápas v novozélandském Dunedinu rozhodly už v prvním poločase, ve kterém nastřílely Vietnamu pět branek. Postupně se trefily Martensová, Snoeijsová, Brugtsová, Roordová a Van de Donková. Po změně stran za favorizovaný evropský tým znovu skórovaly Brugtsová s Roordovou. Debutující Vietnamky prohrály i třetí duel na turnaji bez vstřeleného gólu.

Američanky nedokázaly v Aucklandu proti nováčkovi z Portugalska potvrdit roli favoritek, navíc byly blízko od toho, aby prohrály a poprvé v historii skončily už ve skupině. Na začátku nastaveného času ale střídající Portugalka Capetaová trefila pouze tyč. Rekordní čtyřnásobné světové šampionky z USA na letošním turnaji ze tří utkání pouze jednou vyhrály a dvakrát remizovaly.

"Víme, že jsme nebyli dost dobří, s tímhle výkonem nejsme spokojení. Ale postoupili jsme do vyřazovací fáze a musíme se posunout dál a myslet na další utkání," řekl trenér Američanek Vlatko Andonovski.

Angličanky v Adelaide ovládly už úvodní dějství. Jamesová nejprve asistovala u branek Russoové a Hempové a ještě před pauzou sama zvýšila na 3:0. Po změně stran a snížení Číňanek z penalty rozjetá útočnice Chelsea přidala další gól a asistenci u trefy střídající Kellyové. Skóre uzavřela Dalyová. Ostrovní výběr zvítězil i potřetí a ovládl skupinu D. Číňanky utrpěly nejtvrdší porážku na MS, kde poprvé nepostoupily do play off.

O triumfu Dánek v Perthu rozhodla kapitánka Harderová ve 21. minutě z pokutového kopu. Pojistku přidala až v 10. minutě nastavení střídající Troelsgaardová. Haiťanky skončily na svém premiérovém světovém šampionátu bez bodu a vstřelené branky.

V osmifinále se Anglie utká s Nigérií a Dánsko s Austrálií, spolupořadatelem turnaje. Nizozemsko a USA narazí na týmy ze skupiny G, která se rozhodne až ve středu.

Mistrovství světa fotbalistek v Austrálii a na Novém Zélandu:
Skupina D:
Čína - Anglie 1:6 (0:3)
Haiti - Dánsko 0:2 (0:1)
1.Anglie33008:19
2.Dánsko32013:16
3.Čína31022:73
4.Haiti30030:40
Skupina E:
Portugalsko - USA 0:0
Nizozemsko - Vietnam 7:0 (5:0)
1.Nizozemsko32109:17
2.USA31204:15
3.Portugalsko31112:14
4.Vietnam30030:120

Reklama