Hlavní obsah

Fousek nadále počítá s tím, že reprezentanti nastoupí v play off ve Švédsku

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek nadále počítá s tím, že po vyřazení Ruska z play off o mistrovství světa odehraje česká reprezentace 24. března semifinále baráže ve Švédsku. O tom, jak mezinárodní federace FIFA rozhodne v případě druhého semifinále mezi vyloučeným Ruskem a Polskem, nechtěl spekulovat. FAČR se dnes obrátila s dotazem ohledně "české" větve play off na FIFA a rozhodnutí očekává rychle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českého týmu Jaroslav Šilhavý při utkání s Walesem. Ilustrační foto.

Článek

"Po včerejším rozhodnutí FIFA a UEFA jsme se dnes obrátili na FIFA s dotazem, jakým způsobem bude ta baráž řešena. Nadále se soustředíme na stávající koncept a počítáme s tím, že se 24. března utkáme se Švédskem. Jaký bude osud té druhé části větve, o tom nechci spekulovat," řekl novinářům Fousek.

Evropské play off o mistrovství světa v Kataru je rozděleno do tří větví po čtyřech týmech. V té "české" měli v semifinále nastoupit svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého ve Švédsku a Rusové proti Polsku. Ve finále se pak měli o pět dní později utkat vítězové a poražení měli odehrát přípravný zápas. Po vyřazení Ruska kvůli útoku na Ukrajinu má větev jen tři účastníky.

Ve hře může být více variant. "Nedávali jsme žádný návrh. Jsme v každodenní komunikaci s polským a švédským svazem. Soustředili jsme se na záležitost spojenou s Ruskem a Ukrajinou, vůbec jsme se nezabývali herním konceptem. Je na orgánech FIFA, aby rozhodli o osudu utkání Rusko - Polsko. Kdyby se to mělo posuzovat měřítkem dnešního dne, tak je to postup Polska bez boje. Ale uvidíme, jestli to FIFA ponechá v tomhle konceptu, nebo jestli by do toho chtěla nějak zasáhnout. Odpověď očekáváme velmi brzy," poznamenal Fousek.

Nechtěl spekulovat, zda by jednou z možností mohlo být doplnění větve o jeden tým místo Ruska, aby semifinále hrálo i Polsko. "Myslím, že ten parametr, aby všichni měli stejné podmínky, má svou logiku. Na druhou stranu možnost, že Polsko postoupí bez boje a nebude hrát první utkání, je pořád velmi pravděpodobná," řekl Fousek. "Variantu, že by se hrál turnaj tří, úplně nevylučuji. Ale považuji ji za málo pravděpodobnou," dodal.

Vyloučeny z mezinárodních soutěží jsou také ruské kluby. "To rozhodnutí UEFA obsahuje ustanovení, že je to do odvolání. Kdy ten okamžik nestane, to si netroufám odhadnout. Pochopitelně všichni si přejeme co nejrychlejší ukončení válečného konfliktu. Jaký dopad to potom bude mít směrem k sankcím vůči ruskému svazu a kdy to nastane, to bych spekuloval. Týká se to samozřejmě i příští sezony, nasazování a žebříčku koeficientů a všeho dalšího, co s tím souvisí," řekl Fousek.

Reklama