Hlavní obsah

GLOSA: Hořknoucí derniéra zlaté generace na světové scéně. „Příliš stará“ Belgie naplňuje slova své nejzářivější hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím možná největší zklamání turnaje, alespoň co se herního projevu týče. Slavnými jmény nabitá Belgie působí v Kataru jako úspěchy přesycený tým, jehož hráčům chybí potřebná motivace a drajv. Má to ale jeden háček. Belgická zlatá generace v čele s Kevinem de Bruynem a Edenem Hazardem totiž zatím nic nevyhrála. A jestli se v posledním duelu s Chorvaty bude prezentovat v podobném duchu, jako v prozatímním průběhu mistrovství, dost možná ji na jejím zřejmě posledním světovém šampionátu čeká ostudné vyřazení ve skupině.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Belgičané proti Maroku herně i střelecky tápali.

Článek

Jako varování přitom mělo působit již první utkání Belgičanů, v němž je značně přehrávalo na papíře o mnoho slabší mužstvo Kanady. Jen díky nepřesným výrokům sudích a čarodějovi Thibautovi Courtoisovi mezi třemi tyčemi si Belgie připsala hubené jednogólové vítězství, které ale rozhodně neodpovídalo dění na hřišti. Vždyť Kanaďané favorizovaného soka přestříleli poměrem 21 ku 9!

Následně Kevin de Bruyne, který by měl být lídrem belgického výběru, před zraky médií odepsal šance svého týmu na prvenství, protože je jeho kádr „příliš starý". Značná většina opor totiž už spadá do kategorie třicátníků a slova záložníka Manchesteru City jako by se do puntíku potvrdila v následném duelu s Marokem. Belgie v něm opravdu působila jako parta vysloužilých fotbalistů bez zápalu pro hru, překvapivá řešení a kreativita v ofenzivě se vytratily neznámo kam. Houževnatí Maročané naopak svému soupeři nedarovali ani centimetr prostoru a byli zaslouženě odměněni třemi body.

Jeden z evropských favoritů dál sází na kapitána Edena Hazarda, jenž přijel z Realu Madrid nerozehraný, což se na něm negativně projevuje. Mužstvo netáhne. Tohle rozhodnutí záleží plně na trenéru Robertu Martínezovi, jde za ním. Kouč už ale neovlivní zdravotní stav útočníka Romela Lukaka, jehož zatím využil jen v závěru duelu s Marokem. A když nejsou v pohodě dvě takové osobnosti, znamená to nemalou potíž i pro Belgii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Belgie - MarokoVideo: Česká televize

Sestřih utkání MS Belgie - KanadaVideo: Česká televize

„S Chorvatskem se popereme o postup, víme, že nemáme co ztratit," burcoval po nepovedeném představení Martínez. Celek pod jeho vedením ale na šampionátu zatím spíše působí jako mužstvo, které nemá co získat. A to je vzhledem k nesporné kvalitě jednotlivých hráčů obrovská škoda, v době konání příštího MS totiž bude valná většina hráčů současné zlaté generace již na sklonku kariéry. Čtvrteční utkání proti Chorvatsku pro ně tak znamená jedinečnou příležitost napravit nepříliš povedený dojem z turnaje a naposledy se pokusit o útok na trofej, případný neúspěch ale bude znamenat hodně smutnou derniéru na katarském jevišti.

Reklama