Hlavní obsah

GLOSA: Šilhavý ukázal, že umí být hráč, ale jen Švédsko rozhodovat nebude. A je vůbec plusem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šlo o vše a trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý ukázal ve Švédsku, že umí být hráč. Ve vyhrocené situaci ze sebe strhl nálepku konzervativního kouče a vyrukoval do klíčové baráže o mistrovství světa v netradičním a absolutně neprověřeném rozestavení se třemi stopery. Reprezentace obstála, hrála lépe, než se všeobecně čekalo. Na zásadní bitvu byla připravena. Jenže prohrála, na šampionát do Kataru nepojede, a to je problém.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Bude Jaroslav Šilhavý pokračovat v roli trenéra české fotbalové reprezentace?

Článek

V omezených možnostech si Šilhavý poradil nečekaným a originálním tahem podobně jako nejednou Jindřich Trpišovský ve Slavii. Nově poslepovaná obranná linie se předvedla velice solidně, všichni tři stopeři fungovali dobře, což platilo pro celý tým do doby, než musel kouč do sestavy začít sahat. Například Lukáše Masopusta a Jakuba Jankta, kteří kmitali po stranách, braly křeče a vydrželi na place pětasedmdesát minut.

Po střídáních se česká hra postupně rozpadala, přesto mohl náhradník rozhodnout. Milan Havel ale míč z voleje v tutové pozici v nastavení normální hrací doby netrefil vůbec dobře. Kdyby mu to sedlo a prokázalo se, že nebyl v ofsajdovém postavení, mohl být glorifikován plzeňský hráč i Šilhavý.

Trenér Jaroslav Šilhavý po zápase ve Švédsku

FAČR

Jenže nejsou. Havel je za smolaře a po dalším neúspěchu v boji o mistrovství světa se bude logicky rozhodovat o tom, zda bude Šilhavý pokračovat i pro další cyklus, který vyvrcholí mistrovstvím Evropy v Německu v roce 2024. Stávající kouč nemá vyhlídky nejlepší.

Ve Švédsku vymáčkl z týmu hodně. Ukázal, že si umí v těžké situaci poradit, pohrát si se sestavou, dobře přečíst možnosti týmu, byť zásahy do základní jedenáctky mu nevyšly. Jen podle vystoupení v Solně se ale rozhodovat o Šilhavém nebude.

Co hraje pro něj? To, že vyčistil klima v reprezentaci, hráče si na svou stranu umí naklonit. Hrdinný výkon týmu v kvalifikaci před rokem doma proti Belgii. Čtvrtfinále na mistrovství Evropy bez ohledu na to, že k výsledku zásadně pomohly pragmatičnost a střelecká forma Patrika Schicka, jehož ve Švédsku postrádal.

Jenže o výsledek jde především, což samozřejmě platí i v aktuálním případě. Češi na mistrovství světa nepojedou. To je fakt a zklamání a je vlastně otázkou, jestli čtvrteční zápas ve Friends Areně brát jako plus, nebo minus.

Zavařili si v základní skupině, kdy nedokázali urvat druhé místo a vybojovat si lepší pozici pro baráž. Stačí se podívat, jaké štěstí měl při losu Wales, český soupeř ve skupině, který po domácí výhře nad Rakouskem pronikl do finálového boje. V červnu rovněž doma přivítá v posledním zápase o místenku v Kataru lepšího z dvojice Skotsko - Ukrajina.

Antonín Barák po baráži ve Švédsku

FAČR

Nebýt nového klíče a triumfu v jedné ze skupin Ligy národů, naděje na mistrovství světa by vyhasla už dřív. Fotbalová generalita to vnímá. Češi nezvládli doma duel s Walesem, předtím se až příliš lehce smířili s porážkou v Belgii. Potěšitelný progres, patrný v Lize národů na podzim 2020, se zastavil, byť je spravedlivé zmínit, že k tomu vedly i objektivní důvody v podobě mnoha zranění.

Co převáží? Zřejmě argumenty v Šilhavého neprospěch.

Reklama