Hlavní obsah

Írán zuří: Vyhodťe USA z MS. Vymazaly nám boží jméno z vlajky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepatří k fotbalovým velmocem, nicméně úterní zápas mistrovství světa mezi týmy USA a Íránem slibuje souboj s hodně třaskavým nábojem. A to nejen kvůli tomu, že pro oba týmy půjde o klíčovou bitvu o postup ze skupiny. Zápas má také silné politické pozadí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Wales - ÍránVideo: Česká televize

 
Článek

Dlouhodobě napjaté vztahy mezi oběma zeměmi se na fotbalovém poli o víkendu v Kataru ještě vyostřily, když americký fotbalový svaz na svých stránkách a profilech na sociálních sítích odstranil z vlajky Íránu odstranil symbol islámské republiky.

„Cílem tohoto kroku bylo ukázat podporu právům žen," vysvětloval na tiskové konferenci svazový mluvčí Michael Kammarman. V Íránu už řadu týdnů probíhají protesty proti režimu islámské republiky, které se rozjely po smrti Mahsy Amíníové ve vězení, kam se dostala po zatčení mravnostní policií kvůli oděvu údajně neodpovídajícímu zákonu o správném oblečení žen. Během prostestů bylo zabito minimálně 450 lidí a 18 tisíc bylo zatčeno.

Americký fotbalový svaz publikoval na svých stránkách íránskou vlajku bez symbolu islámské republiky.

Američané symbol režimu později na svých stránkách do vlajky vrátili. Jenže hněv Íránu přišel z nejvyšších míst. Íránská vláda obvinila Američany, že odstranila boží jméno z národní vlajky a po FIFA požaduje vyloučení z MS a trest na další zápasy. Podle agentury Tasmin se íránský fotbalový svaz s tímto apelem na FIFA obrátí.

„Američané za tohle musí být pohnáni ke zodpovědnosti. Tímhle USA zjevně chtějí ovlivnit výkon Íránu proti nim," cituje agentura ISNA poradce íránského fotbalového svazu Safiollaha Fagahanpúra.

Írán sice na úvod šampionátu vyfasoval debakl 2:6 od Anglie, nicméně po nečekané výhře nad Walesem (2:0) mu stačí k jistotě postupu proti USA remíza, Američané naopak potřebují zvítězit.

Reklama