Hlavní obsah

Dejte si pozor. Íránský režim během MS zatkl jednoho ze svých nejpopulárnějších hráčů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Represivní režim Íránské islámské republiky utahuje šrouby a během fotbalového mistrovství světa mimo jiné zatkl jednoho z nejpopulárnějších hráčů Voriu Ghafouriho. Podle britského listu Guardian jej režim viní ze „šíření propagandy proti islámské republice.“

Foto: Íránský fotbalový svaz

Voria Ghafouri pózuje na fotce s reprezentačním týmem.

Článek

Ghafouri je už bývalým reprezentantem a v národním týmu na probíhajícím šampionátu nefiguruje, nicméně jeho zatčení světová média částečně také interpretují jako vzkaz hráčům do Kataru, aby se vyvarovali veřejné kritiky režimu.

Íránští fotbalisté před úvodním zápasem s Anglií (2:6) zaujali tím, že nezpívali národní hymnu, čímž chtěli projevit solidaritu s protivládními protesty v zemi, během nichž od září zahynuly stovky lidí. Nicméně před druhým svým zápasem proti Walesu už hráči hymnu zpívali.

Kapitán týmu Ehsán Hadžsáfí před zápasem s Anglií na kamery vyjádřil podporu protestujícím ve své zemi. „Podmínky u nás nejsou dobré, naši lidé nejsou šťastní," uvedl obránce AEK Atény.

Vyjádřil také sounáležitost s rodinami, jejichž blízcí byli při protestech zabiti. „Měli by vědět, že jsme s nimi, že je podporujeme a že jim fandíme," dodal.

Ghafouri se rovněž veřejně zastával protestujících a kritizoval zátahy proti íránským Kurdům. Už dříve byl zadržen kvůli kritice íránského ministra zahraničí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Anglie - ÍránVideo: Česká televize

Ghafouri patří k nejpopulárnějším fotbalistům v zemi, na svém instagramovém účtu má 3,3 milionu sledujících. Donedávna byl kapitánem týmu Esteghlal FC, v létě mu ale majitelé klubu odmítli prodloužit kontrakt.

Reklama