Hlavní obsah

Jméno má po Washingtonovi. Kat Plzně zatočil s Američany ve stylu oscarového hrdiny

Viktoriáni ho moc dobře znají. Když fotbalisté Plzně v Lize mistrů v září podlehli Interu Milán 0:2, druhý gól jim vstřelil právě Denzel Dumfries. Trápil je i v odvetě, kterou favorit doma vyhrál dokonce 4:0. Teď se zaskvěl na mistrovství světa v Kataru. Stal se mužem prvního osmifinále, v němž Nizozemsko vyřadilo USA (3:1). Dumfries se gólem a dvěma asistencemi podepsal pod všechny tři branky. Holanďani teď v klidu čekají, zda ve čtvrtfinále narazí na Argentinu, nebo na Austrálii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Nizozemsko - USAVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Docela paradox. Pro Američany rozhodně dost hořký... Denzel Dumfries je moderní pravý obránce, který může hrát i na křídle. Jeho otec je z Aruby, matka ze Surinamu, křestní jméno dostal podle amerického herce Denzela Washingtona.

A teď Dumfries vyřadil Američany ve stylu držitele dvou Oscarů a jeho filmových hrdinů.

S jedním gólem a dvěma asistencemi je Dumfries jedním ze tří Holanďanů, kteří se v jednom zápase na MS podíleli na minimálně třech gólech, po Robu Rensenbrinkovi (dvakrát v roce 1978) a Johanu Cruijffovi (v roce 1974).

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Triumfátor Denzel Dumfries.

„Trenér nás o přestávce zkritizoval. Řekl nám, že na míči jsme měli vytvořit o trochu větší tlak. V tom jsme byli občas pasivní. Je to pro nás velké vítězství. Můžeme hrát ještě lépe. Celkově jsem hodně spokojený. Věříme si. Máme velmi silný tým a skvělé hráče," jásá muž zápasu.

Dumfries sklízí pochvalu ze všech stran. „Pětihvězdičkový výkon korunovaný gólem! Jeho hra byla prostě skvělá. Na pravé straně byl neúnavný, přesně věděl, kdy je správný okamžik si naběhnout," oceňuje bývalý anglický obránce Micah Richards v roli experta BBC.

„Dumfries si oplátku od Blinda zasloužil. Patřila mu pravá strana hřiště, parádní akce," přidává se bývalý anglický obránce Martin Keown.

„Herní plán jsme splnili výborně. Nevím, jestli se někdy stalo, že by si oba křídelní hráči (já a Dumfries) vzájemně asistovali. Hráli jsme kompaktně a jejich stopeři s tím měli velké problémy," libuje si záložník Daley Blind, autor druhého gólu.

„Viděli jsme krásné branky. Jeden gól byl hezčí než druhý. U třetího gólu levé křídlo (Blind) řídilo to pravé (Dumfriese). Neuvěřitelné," přizvukuje mu trenér Louis van Gaal.

Jinak ovšem kouč potvrzuje pověst přísného a věčně nespokojeného generála. Vadí mu příliš mnoho zbytečných ztrát.

„Mělo by to být mnohem lepší. Jinak se mistry světa nestanete. A to chceme, nebo ne? Ve čtvrtfinále Argentina? Austrálii bych nepodceňoval. Na šampionátu v roce 2014 to byl náš nejtěžší soupeř. Rád se podívám, jak večerní zápas dopadne."

Své svěřence umí i potěšit. „Teď nás čeká delší odpočinek, to je důležité. Dám hráčům den volna, nemusí mě vidět. A to je dobře, protože už mě mají trochu plné zuby," kření se Van Gaal.

Reklama

Související témata: