Hlavní obsah

KATARSKÝ ZÁPISNÍK: Ledová ulička aneb Na kafe v Kataru v zimní bundě

Fotbalové mistrovství světa v Kataru. Kritizované, v netradičním termínu, přesto slibující nevšední zážitky a skvělou podívanou se světovými hráči v nejlepší formě. Reportér Robert Neumann sleduje šampionát přímo v Dauhá a své dojmy čtenářům Sport.cz přináší ve svém zápisníku.

Z přístavu v Dauhá je ideální výhled na mrakodrapy v centru města.

Článek

"Je samozřejmě logické, že v Kataru, kde je v létě běžně přes padesát stupňů a v lednu a únoru klesnou teploty k pětadvaceti, je klimatizace úplně všude. Jinak by nebylo možné v pouštní zemi přežít. Nicméně občas to místní s chlazením přehánějí.

Ve veřejných prostorech, v budovách, jede klimatizace kolikrát na maximum. Takže z 35stupňové výhně člověk ve vteřině vstoupí klidně do 16stupňové ledárny. Jako by vlezl po pobytu v sauně do studené vody. Není vůbec čas na hrdinství, nosím s sebou proto neustále teplou mikinu. Venku, kde praží slunce, s ní v ruce vypadám jako cvok, jenže je prostě potřeba.

Přímák EXTRA s Karlem PoborskýmVideo: Sport.cz

Využiju ji ale i venku. Katařané totiž na některých místech v Dauhá chladí i venkovní prostory. Například ve vyhlášeném luxusním obchodním centru Al Hazm. Přesně tak, jak se chladí ledové plochy na zimních stadionech. Pod mramorovou podlahou je instalováno chladící zařízení, od nohou jde vysloveně zima.

Stejně tak na zhruba stopadesátimetrové pěší zóně poblíž známé a oblíbené pláže Katara na severu Dauhá. Když jsem se dotkl dlažby, byla ledová. Kromě toho z průduchů po stranách chodníku fouká neustále studený vzduch.

V tomto místě to Katařané dovedli do "naprosté dokonalosti". Této ulici se říká ledová. Často je tam třeba pouze třináct čtrnáct stupňů, hosté na zahrádkách hotelů a kaváren popíjejí svůj oblíbený nápoj nebo pojídají pokrmy v zimních bundách. A kolem nich jsou v provozu plynové ohřívače!

Proč takové šílenosti? Katařani tím dávají najevo, že na to mají. Ve stylu: Venku je padesát, ale my dokážeme zchladit klidně na čtrnáct stupňů. Na obrovské změny jsou zvyklí, nenachladí se."

Reklama