Hlavní obsah

Matějovský ocenil druhého nejstaršího hráče v historii MS. Líbí se mu Francie, Suchému taky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je o rok a kousek starší než kanadský záložník a kapitán Atiba Hutchinson, který se stal na probíhajícím fotbalovém mistrovství světa v Kataru druhým nejstarším hráčem z pole v historii šampionátů. Špílmachr Mladé Boleslavi Marek Matějovský, jemuž bude za necelý měsíc jednačtyřicet, pořád kmitá a rozdává báječné přihrávky v české lize, ale představě, že by v tomhle věku ještě hrál na mundialu, se jen zasměje. „To asi ne. Ale tyhle rekordy a milníky rád sleduju,“ přiznává Matějovský.

Foto: Aijaz Rahi, ČTK/AP

Kanaďan Atiba Hutchinson.

Článek

Hutchinson oslaví čtyřicátiny na začátku února, jen kamerunský útočník Roger Milla byl (kromě brankářů) starším aktivním účastníkem mistrovství světa, v roce 1994 nastoupil ve dvaačtyřiceti letech.

„Pamatuji si, když za Kamerun hrál. Před ním i před Hutchinsonem musím smeknout, je to úctyhodné. Ale je to čistě o kvalitě, trenér Kanady by ho určitě nevzal jen kvůli tomu, aby překonával nějaké rekordy," přemítá záložník Středočechů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Matějovský z Mladé Boleslavi.

V Boleslavi také nehraje jen pro dobré jméno, stále dodává přínos, jeho myšlení je skoro nenahraditelné. „Na hřišti je to čím dál těžší. Záleží na trenérech a vedení, jak mě chtějí využívat. Myslím, že to máme jasně nastaveno, všichni víme, co můžeme od druhého očekávat. Nemůžu si to vynachválit. I kdybych měl být v kabině jen mentorem nebo ten, kdo tam bude dělat atmosféru, nemám problém takovou roli přijmout. Hlavně ať se daří týmu," tvrdí Matějovský.

Přímák EXTRA s Karlem PoborskýmVideo: Sport.cz

Zatím neřeší, jak se bude rozhodovat v létě, až mu vyprší stávající kontrakt. „Tohle teď není téma. Po sezoně se můžeme bavit co dál," podotýká kapitán Středočechů.

Šampionát v Kataru sleduje. „Je hodně překvapivých výsledků. Potvrzuje se, jak se fotbal vyrovnává, favoriti to nemají jednoduché," pozoruje Matějovský. „Líbí se mi Francie a taky mám určitou slabost pro Brazílii," dodává zkušený tvůrce hry.

Francouzi, obhájci titulu, nejvíc nadchli i jeho spoluhráče Marka Suchého. „Přijde mi, že jsou nejvyrovnanější. Za první dva zápasy jsem u nich neviděl slabinu. Mají kvalitu. Vezměte si například Girouda. Kdyby jel Benzema, asi by nehrál nebo by jen střídal, ale mně přijde, že se do jejich systému výborně hodí," rozplývá se Suchý nad souhrou týmu kouče Didiera Deschampse.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Francie - DánskoVideo: Česká televize

Své výjimečné schopnosti celému světu ukazuje fofrník na křídle Kylian Mbappé. „Je fantastický. Nechtěl bych hrát proti němu pravého beka. Pro obránce je strašně těžké reagovat, když mění směr. Vyšly mu oba zápasy, má skvělou formu. Věřím, že by to mohl být jeho turnaj," míní bývalý reprezentační stoper, jenž prožil pět a půl roku v Basileji, a proto věří v dobrý výsledek Švýcarů.

Reklama