Hlavní obsah

Přestřelky zvedly akcie afrických týmů. I Brazílii je možné porazit, zní z Kamerunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťastné pondělí prožila mužstva z Afriky. Ghana se oklepala ze ztráty luxusního náskoku, rozesmutnila Jižní Koreu těsnou výhrou 3:2 a udržela si reálné postupové naděje. Kamerun zase dohnal se Srbskem dvoubrankovou ztrátu a remízou 3:3 odvrátil vyrovnání 64 let starého nelichotivého rekordu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kamerun - SrbskoVideo: Česká televize

 
Článek

O co pomaleji se Afričani na katarském šampionátu rozjížděli, o to vyšší rychlostní stupeň teď zařadili. Zatímco v prvních střetnutích z pěti zástupců černého kontinentu skórovala jen Ghana (dvakrát s Portugalskem), v následujících duelech už nasázeli branek celkem jedenáct! Ghana s Kamerunem dokonce daly mezi světovou elitou tři góly za zápas vůbec poprvé v historii.

Na triumf Senegalu a Maroka navázaly ‚černé hvězdy", které si ve strhující pětigólové přestřelce poradily s Korejci a v posledním kole budou hrát o postup. „Nádherný zápas a skvělý pocit, všechno je úžasné," rozplýval se lídr vítězů André Ayew.

„Užil jsem si to, stejně jako všichni ostatní. Potřebujeme udržet náš elán na takhle vysoké úrovni a zkusit náš výkon zopakovat. Jde o těžký turnaj, vidíte, že dochází k mnoha překvapením, nic nejde tipovat. Jsem velmi šťastný, teď jsme v boji o osmifinále," dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Korea - GhanaVideo: Česká televize

Se svými parťáky sice po hodině hry ztratil dvoubrankový náskok během tří minut, přesto Ghaňané dokázali urvat tři body, když v závěru ustáli obrovský tlak soupeře. Výhru trefil dvougólový Mohammed Kudus.

„Gratuluji týmu k návratu do utkání a třetímu rozhodujícímu gólu. Korea potom vyvinula velký tlak, zuby nehty jsme se bránili a na konci měli i trocha štěstí," uznal kouč Ghany Otto Addo, jenž se stal vůbec prvním ghanským trenérem, který se svými krajany na světovém šampionátu vyhrál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mohammed Kudus z Ghany slaví gól na 2:0 v utkání s KoreouVideo: Česká televize

Kladně hodnotili pondělní výkon i další reprezentanti od Guinejského zálivu. Kamerun na světovém šampionátu bodoval po osmi nezdarech v řadě a odvrátil tím hrozbu vyrovnání bídného rekordu Mexika, které prohrálo v letech 1930 až 1958 devětkrát.

„Bylo důležité, že jsme ukázali našeho bojového ducha a odhodlání. Zareagovali jsme nejlépe, jak jsme mohli, abychom se dostali zpět do zápasu. Zlepšujeme se," radoval se kamerunský kouč Rigobert Song, jehož svěřence čeká boj o postup do osmifinále v posledním kole s Brazílií. „Věříme si, Brazílii je možné porazit," uzavřel Song sebevědomě.

Reklama