Hlavní obsah

Messi, Pelé, ani Maradona, ale Valencia! Hrdina Ekvádoru se zapsal do historie a skončil na nosítkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má sérii, jakou nezaknihovali Messi, Maradona ani Pelé. Ekvádorec Enner Valencia vyrovnal proti Nizozemsku na konečných 1:1 a pak před televizními kamerami předváděl, jako by si něco zapisoval do dlaně. A na katarském šampionátu se do historie opravdu zapsal unikátní statistikou. Jako první jihoamerický fotbalista vstřelil na MS za svůj tým šest branek v řadě, aniž by se mezitím trefil někdo ze spoluhráčů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pro Ennera Valenciu skončilo utkání proti Nizozemsku nešťastně, v 90. minutě musel opustit hřiště na nosítkách. Video: Česká televize

 
Článek

Takovou raritou se v historii turnaje blýskl jen Portugalec Eusébio (1966), Ital Rossi (1982) a Rus Salenko (1994).

Běžela 49. minuta, když Ekvádorci na polovině soupeře získali míč a po bleskové kombinaci se do vána dostal Estupiňán a tvrdě vystřelil. Noppert jeho ránu jen vyrazil přímo k Valenciovi, který míč pohotově uklidil do sítě.

„Na tým jsem hrdý. Hráli jsme fotbalově i odvážně s týmem, který pod Van Gaalem neprohrál sedmnáct zápasů v řadě a sehráli jsme s ním vyrovnaný zápas a chvílemi jsme měli ze hry i víc. Po zápase jsme s emohli jedne druhému podívat do očí," chválil své mužstvo kouč Gustavo Alfaro, jehož svěřenci vypálili na branku soupeře čtrnáctkrát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Gonzalo Plata z Ekvádoru trefil břevnoVideo: Česká televize

"Někdy si zasloužíte vyhrát, přesto se vám to nepodaří. Potkali jsme opravdu dobrý tým. Občas nám chyběly zkušenosti z mistrovství světa, ty má jen Enner Valencia," dodal Alfaro. Po hodině hry pak dokonce Plata nastřelil břevno. Jako by však za Ekvádorce mohl skórovat jen a pouze Valencia.

Svou nevšední sérii odstartoval v roce 2014 v Brazílii jednou brankou proti Švýcarsku a dvakrát do sítě Hondurasu. Třetí zápas s Francií tehdy skončil bez branek. V Kataru na tři zásahy opět potřeboval dvě utkání. Dva přidal v zahajovacím utkání s Katarem a třetí proti Oranje. 33letý útočník Fenerbahce momentálně vede v Kataru tabulku střelců. Je však otázkou, nakolik se přihlásil do boje o Zlatou kopačku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Radost Ekvádorců překazil zdviženy ofsajdový praporekVideo: Česká televize

Už po prvním utkání s Katarem střídal kvůli trablům s kolenem. Na druhý zápas se zotovil, jenže znovu nedohrál. Pár minut před koncem základní hrací doby skončil ležet na zemi, následně v péči zdravotníků a hřiště opouštěl na nosítkách... Konec zápasu sledoval u střídačky, kde si koleno ledoval. Základní skupinu A Ekvádorci uzavřou v úterý proti Senegalu. Stihne se Valencia opět uzdravit? Podle posledních zpráv nakonec odešel do kabiny po svých.

Reklama

Související témata: