Hlavní obsah

Miliardy navíc. FIFA navýšila odměny klubům za účast hráčů na MS

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) navýšila kompenzace klubům za účast hráčů na mistrovství světa. Zatímco za loňský turnaj v Kataru si kluby rozdělily celkem 209 milionů dolarů (4,6 miliardy korun), na šampionátech v letech 2026 a 2030 to bude vždy 355 milionů dolarů (7,8 miliardy korun). FIFA oznámila, že se na tom dohodla s Evropskou klubovou asociací (ECA).

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Lionel Messsi s trofejí mistrů světa.

Článek

Peníze pro kluby slouží jako kompenzace za uvolnění hráčů i jako pojištění proti zranění během reprezentačních utkání. FIFA oznámila navýšení krátce poté, co představila nový formát MS se 48 týmy. Na šampionátu v USA, Kanadě a Mexiku v roce 2026 se odehraje celkem 104 zápasů, což je o 40 utkání víc než dosud.

Od roku 2025 se navíc bude jednou za čtyři roky hrát v nové podobě šampionát klubů pro 32 týmů, přičemž v kalendáři zůstane i dosavadní MS klubů pro šampiony jednotlivých kontinentů. Proti novinkám a dalším úpravám kalendáře se v minulých dnech ostře ohradili zástupci španělské ligy, podle kterých FIFA zcela ignoruje dopady na ligové soutěže.

Reklama