Hlavní obsah

Mizerný balon, brblaly hvězdy. FIFA překvapila, míč v průběhu MS opravdu mění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen fotbalisté nebo trenéři se v souvislosti s mistrovstvím světa dají měnit. Šampionát v Kataru se dohraje s úplně novým míčem... Až dosud sportovci méně či více úspěšně kopali do zcela nového výrobku s názvem Al Rihla (arabsky Cesta). Nejeden známý hráč si na něj ovšem stěžoval. A tak před vyvrcholením turnaje přichází změna. Cesta k titulu vede přes dokonalé zkrocení nového balonu Al Hilm (arabsky Sen). Jeho design je zasazen do textury nazlátlé barvy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Anglie - FrancieVideo: Česká televize

 
Článek

Původní Al Rihla byl uveden jako revoluční počin.

„Fotbal se neustále zrychluje, takže přesnost a letová stabilita míče jsou čím dál důležitější. Nový design mu umožní udržet během letu mnohem vyšší rychlost. Půjde o nejrychlejší a nejpřesnější míč v historii," slibovala Franziska Löffelmannová, ředitelka firmy Adidas pro design.

Míč prošel testy v aerodynamickém tunelu, jeho design odráží kulturu, architekturu, tradiční arabské plachetnice a vlajku Kataru.

Ne všichni hráči si ovšem balon oblíbili. Míč veřejně zkritizoval například anglický obránce Kieran Trippier, podle kterého je Al Rihla příliš lehký.

FIFA se skutečně odhodlala ke změně, k níž měla přispět i neproměněná penalta Harryho Kanea ve čtvrtfinále proti Francii (1:2), když anglický kapitán z bílého puntíku vysoko překopl bránu.

Foto: Twitter

Původní míč Al Rihla.

Pořadatelé původní míč samozřejmě brání a poukazují, že díky čipům a novým technologiím byl neocenitelnou pomocí pro rozhodčím činit rychlejší a přesnější rozhodnutí během šampionátu.

Foto: FIFA

Cesta k vysněné trofeji vede díky mistrovskému ovládnutí nového míče...

„Vývojem technologií propojených s míči adidas umožnil, aby měli videorozhodčí k dispozici další důležité informace. Data z míče otvírají nové poznatky pro vyprávění příběhů o jedinečných okamžicích na hřišti na tomto mistrovství světa," poukazuje Johannes Holzmüller, ředitel fotbalových technologií a inovací FIFA.

Pravdou je, že senzor v míči utišil třeba diskuse, kdo vlastně vstřelil první gól Portugalska v utkání s Uruguayí. Podle výrobce nezaznamenal žádný kontakt s hlavou Cristiana Ronalda, který se snažil tečovat střílený centr Bruna Fernandese, takže branka byla správně připsána záložníkovi Manchesteru United.

Reklama

Související témata: