Hlavní obsah

Na historický bod těsně nedosáhli. Kanaďané jsou ale i tak na svoje účinkování v Kataru hrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí a nejtěžší fázi kontinentální kvalifikace vyhrála, někteří ji tak považovali za černého koně šampionátu. Kanada ale ani při své historicky druhé účasti na mistrovství světa nevybojovala ani bod a jejií putování turnajem skončilo už ve skupině. Smutnou tečku za katasrkým mistrovstvím udělala parta okolo Alphonsa Daviese v posledním duelu prohrou 1:2 proti Maroku. „Jsem hrdý na to, čeho jsme dosáhli,“ hodnotil i tak pozitivně vystoupení svých svěřenců trenér John Herdman.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kanada - MarokoVideo: Česká televize

 
Článek

Jeho tým proti Maroku sahal po bodech, podobně jako v úvodním utkání proti Belgii. I v jejím derniérovém vystoupení si ale osud pro Kanadu přichystal těsnou porážku o jednu jedinou branku. „Samozřejmě v nás navždy zůstane mírná pachuť, ale neodehráli jsme jediný zápas, po kterém bych na hráče nebyl pyšný," pokračoval ve chvále Herdman.

Současnému výběru Kanady se i přes nulový bodový zisk totiž podařilo do historie částečně zapsat. Ve své předchozí účasti na MS v roce 1986 nevstřelili ani jeden gól, tentokráte rozvlnili síť soupeře hned dvakrát, ač branka do sítě Maroka byla vlastní.

Autor historicky prvního gólu Severoameričanů na mistrovství světa Alphonso Davies si dokonce na památku ponechal dres ze zápasu proti Chorvatsku (1:4), v němž premiérovou branku své země na mundialu vsítil. „Bylo to první vystoupení tohohle týmu na světové scéně, pro všechny z nás se jednalo o něco nového. Na atmosféru i vyšší kvalitu hry si musíme postupně zvyknout," přiznal 22letý bek Bayernu Mnichov, který ale v reprezentaci zastává poněkud ofenzivnější roli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Chorvatsko - KanadaVideo: Česká televize

„Emoce, které se s mistrovstvím světa pojí, jsou nepopsatelné. Nezažil jsem ještě bouřlivější atmosféru na stadionu, než dnes proti Maroku," souhlasil obránce Alistair Johnston. „Sice pro nás zápas ani tentokrát neměl šťastný konec, sami jsem si ale potvrdili, že na podobně prestižní turnaj patříme," pokračoval 24letý hráč Montrealu.

Kanadě vysněný bod tentokráte jednoduše nebyl souzen, nejblíže vyrovnání byla hlavička Atiby Hutchinsona dvacet minut před koncem, po níž balon jen těsně celým objemem nepřekročil brankovou čáru. „Byli jsme dva palce od historicky prvních bodů pro naši zemi," mrzelo trenéra Herdmana, který poté vyjádřil touhu mančaft vést i nadále. „Nenajdete nikoho, kdo by více toužil posunout naši reprezentaci ještě o stupínek výše, ani nikoho tak zkušeného se současným výběrem, jako jsem já," sebevědomě uzavřel 46letý kouč.

Reklama