Hlavní obsah

Nespokojenost s remízou? Omyl, Šilhavý i po skvělém výkonu hlásá pokoru

Praha

Měl by plné právo prohlásit, že remíza je pro něho málo. Že dělbou bodů v kvalifikační partii s Belgií je zklamaný. Že si jeho svěřenci ve druhém díle březnového trojboje, v němž jde o účast na světovém šampionátu 2022 v Kataru, zasloužili nad soupeřem figurujícím na nejvyšším piedestalu světového fotbalového žebříčku vyhrát. „Jsem hlavně pokorný. A hrdý na své mužstvo, jak se prezentovalo a jak zápas zvládlo,“ zůstal kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý na pevné zemi i poté, co ke skalpu Rudých ďáblů scházelo tak málo.

Jsem hrdý na svoje mužstvo, řekl po remíze s Belgií Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

Vždyť šance na výhru se nabízely. Co nabízely, přímo vnucovaly. Provodovi, Bořilovi, Masopustovi, v nastaveném čase i Součkovi. Sobotní duel mohl mít podobný happy end, jako památná kvalifikační bitva o EURO s Anglií (2:1).

„Belgii jsme byli vyrovnaným soupeřem, v některých momentech jsme byli dokonce lepším mužstvem. V závěru, kdy jsme se nesmířili s remízou, jsme měli skutečně gólové šance, takže i tak silný soupeř se o bodík obával. Náš výkon byl ještě o něco lepší než ve zmiňovaném střetnutí s Anglií. Kompaktnější, aktivnější... Gólové šance, na něž jsme nad Belgií vyhráli, to ostatně dokazují. Jde ale jen o jeden krůček na cestě, po které jdeme," okamžitě připomněl trenér národního týmu, že pokoru ctí a vyznává on, stejně jako jeho svěřenci.

„Musíme chtít pořád víc a víc, musíme výkony opakovat, abychom se usadili někde výš," připomínal cestu, kterou česká reprezentace pod jeho vedením ušla. Nejdřív se splněnou metou, kterou byl postup na EURO, poté postupem do elitní první divize Ligy národů, nyní úspěšným vstupem do kvalifikace o Katar.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Tomáš Holeš a Kevin De Bruyne z Belgie během utkání kvalifikace MS 2022.

„Už za tři dny hrajeme ve Walesu, což bude další zápas, který nám ukáže, kde jsme," byl si Šilhavý vědom další těžké zkoušky, kterou má jeho tým v úterý v Cardiffu před sebou.

Na Ostrovech ještě silnější a kvalitnější, protože za La Manchem se k sobotnímu výběru přidají i čtyři legionáři z bundesligy, kteří vzhledem ke koronavirovým opatřením platným v Německu nemohli do Prahy na zápas s Belgií přijet.

„Budeme zase silnější. A to je jen dobře, protože by byla škoda prohospodařit zápas ve Walesu po takovém výsledku, jaký jsme uhráli s Belgií," samozřejmě kvitoval, že v Cardiffu se k mužstvu připojí Pavlenka, Kadeřábek, Darida a Schick.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Michael Krmenčík po nastřelené tyči v kvalifikačním utkání s Belgií.

Přitom hráči, kteří se v sobotním střetnutí objevili v sestavě místo nich, mu určitě příjemně zamotali hlavu. Slávisté Provod s Holešem určitě, Vaclík s Krmenčík ale také.

„Rozhodovali jsme se mezi Holešem a Pavelkou, ale vzhledem k ofenzivní síle, kterou představuje Lukaku, jsme dali přednost Holešovi. Ve Slavii nasbíral v pohárových utkáních zkušenosti, a i proti Belgii odehrál výborný zápas a splnil, co jsme od něho chtěli. Stejně tak Provod potvrdil formu a fotbalové kvality, které má. Myslím, že v naší lize dlouho nezůstane, protože se o něho už určitě zajímá hodně skautů," pochvaloval si Šilhavý rozhodnutí, která udělal, a v zápase s Belgií se vyplatila jemu i reprezentaci.

Reklama