Hlavní obsah

Ofenzivní i defenzivní rekord, mladíci za Pelém nebo nestarnoucí Pepe. Osmifinále MS přepisovalo historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtfinále fotbalového MS v Kataru klepe na dveře, už první fáze vyřazovacích bojů se ale několikrát zapsala historie. Podívejte se na výběr týmových i indivudálních počinů, které nabídlo letošní osmifinále.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Veterán v portugalské obraně Pepe se raduje poté, co vstřelil druhý gól osmifinále MS se Švýcarskem.

Článek
Fotogalerie

Ofenzivní rekord

V osmifinále letošního mistrovství světa padlo nejvíce branek od znovuzavedení této fáze v roce 1986. V úvodních osmi zápasech vyřazovací fáze turnaje v Kataru zaznamenali střelci 28 gólů, což je o dva více než před 36 lety (nepočítají se penalty). Všemu samozřejmě vévodí sedmibrankový duel Portugalska se Švýcarskem (6:1).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Anglie - SenegalVideo: Česká televize

Defenzivní rekord

Nabízíme i pohled na druhou stranu. V osmifinále se urodila jediná bezbranková remíza mezi Španělskem a Marokem, na probíhajícím turnaji je ale již sedmou v pořadí. Jde o vyrovnání dosavadního maxima z let 1982, 2006, 2010 a 2014. Do konce šampionátu ještě zbývá osm duelů a defenzivní rekord může padnout. Celkově je pak gólový průměr na letošním mundialu 2,64 branek na utkání.

Nudní Španělé vyhořeli v penaltách

Na čas strávený s míčem u kopaček se nevyhrává. Toto nepsané fotbalové pravidlo opět dostihlo Španěly, když měli proti Maroku 77% držení balonu. Jen on dvě procenta méně než před čtyřmi lety rovněž v osmifinále proti Rusku.

Jedná se o nejvyšší procenta držení míče v zápasech vyřazovací fáze mistrovství světa od roku 1966, kdy se tyto statistiky začaly bedlivě sledovat. Jenže Španělé znovu narazili a stejně jako s Ruskem selhali na penalty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Maroko - ŠpanělskoVideo: Česká televize

Španělé jsou navíc po vypadnutí s Marokem první zemí v historii mundialu, která prohrála už čtyři penaltové rozstřely. Svěřenci Luise Enriqueho jsou také po Švýcarsku (duel s Ukrajinou v roce 2006) teprve druhým týmem, jenž v rozstřelu ani jednou neskóroval.

Nestárnoucí Pepe

Při absenci Cristiana Ronalda si kapitánskou pásku portugalského národního týmu v osmifinále proti Švýcarsku navlékl zkušený stoper Pepe. K šestigólové kanonádě přispěl trefou i on, když ve 33. minutě zvyšoval hlavou na 2:0. Stal se tak nejstarším hráčem, který kdy skóroval ve vyřazovací fázi MS (ve věku 39 let a 283 dní).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Portugalsko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Aby byl nestarším autorem gólu na světovém šampionátu, musí skórovat i za čtyři roky na turnaji v Severní Americe. Rekord totiž drží legendární Kamerunec Roger Milla, kterému bylo při šampionátu v roce 1994 přes 42 let.

Za Brazílii si kopli všichni

Největší favorité MS Brazilci už na mistrovství světa 2022 využili všech 26 členů svého kádru, jako poslední vběhl na trávník gólman Weverton, když dostal šanci na posledních přibližně patnáct minut v již rozhodnutém osmifinále s Jižní Koreou.

Brazílie se tak stala první zemí, která v jednom ročníku MS umožnila start 26 hráčům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Brazílie - KoreaVideo: Česká televize

Mladíci jen kousek za Pelém

Jako tradičně je na velkém turnaji upřena pozornost na mladé hráče. Jedním z nejvíce jmenovaných je španělský středopolař Gavi. Ten se ve věku 18 let a 123 dní stal v klání s Marokem nejmladším hráčem, který nastoupil ve vyřazovací fázi MS v základní sestavě od Pelého ve finále v roce 1958 (17 let a 249 dní).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Argentina - AustrálieVideo: Česká televize

Jenže ještě o něco mladší byl při střídání do zápasu s Argentinou Garang Kuol. Mladý Australan vešel ve věku 18 let a 79 dní do povědomí fotbalového světa hlavně tím, že na konci střetnutí měl obrovskou šanci a mohl srovnat na 2:2. Jenže nedal a postup uhájili Jihoameričané.

Krátký popis histore herního systému
Světový šampionát se od zavedení v roce 1930 konal v různých formátech. Závěrečné turnaje se v letech 1934 a 1938 hrály jen vyřazovacím způsobem od osmifinále, poté se systém několikrát změnil a osmifinále bylo znovu zavedeno až v roce 1986, když už delší dobu nechyběly skupiny. V současném formátu s 32 účastníky se mistrovství hraje od roku 1998.

Reklama