Hlavní obsah

Podle bývalého šéfa FIFA Blattera by Írán neměl startovat na MS

Bývalý šéf světového fotbalu Sepp Blatter se přidal ke kritikům účasti Íránu na mistrovství světa v Kataru. Podle šestaosmdesátiletého dlouholetého předsedy FIFA by Írán měl být vyloučen kvůli potlačování lidských práv. Po podezřelé smrti mladé ženy ve vazbě mravnostní policie pokračují v zemi protivládní protesty a jsou brutálně potlačovány.

Foto: Sport.cz

Bývalý prezident FIFA Sepp Blatter

Článek

"Írán by měl být vyloučen," řekl Blatter švýcarskému listu Blick. Kdyby byl stále předsedou FIFA, prý by tak učinil. Agentura SID nicméně napsala, že v Íránu se protestovalo i v době, kdy byl Blatter v čele FIFA, a federace tehdy nezasáhla.

Blatter skončil ve fotbalu v říjnu 2015 po korupčním skandálu s tehdejším předsedou UEFA Michelem Platinim. V červenci byli oba u soudu obvinění zbaveni, Blatterovi však do roku 2027 běží zákaz činnosti ve fotbale za korupci. V posledních dnech začal opět veřejně vystupovat. A také přiznal, že byla chyba udělit fotbalový šampionát Kataru, kde turnaj začne příští neděli.

Od současného šéfa FIFA Gianniho Infantina v otázce účasti Íránu na MS neočekává žádný postup. Podle Blattera je nepochopitelné, že jeho nástupce dosud nezaujal jasné stanovisko. "Má problémy vytvořit s Katarem fond pro pracovníky, kteří byli zraněni při výstavbě infrastruktury. To by musel udělat někdo z FIFA, kdo má kuráž. Ale Infantino nemá odvahu ani dát odpověď novinářům," prohlásil.

Foto: FAČR

Předseda FAČR Petr Fousek (vlevo) s předsedou FIFA Giannim Infantinem na Olympijském stadionu v Římě.

K vyloučení Íránu z MS již dříve vyzvaly některé lidskoprávní organizace. V základní skupině je Írán společně s Anglií, Walesem a USA.

Reklama

Související témata: