Hlavní obsah

Polským fotbalem hýbe kvůli MS obří skandál. Zavinil ho premiér, kouč se bude muset pakovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polští fotbalisté dosáhli na jeden z největších úspěchů posledních dekád, když na MS poprvé od roku 1986 postoupili na světovém šampionátu ze skupiny. Herně nicméně Poláci zůstali spíše za očekáváním a po osmifinálovém vyřazení od Francie 1:3 navíc probublal na veřejnost skandál ohledně tučných bonusů, který se na sportovních stránkách od té doby denně propírá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih osmifinálového utkání MS Francie - PolskoVideo: Česká televize

 
Článek

Podle serveru Meczyki slíbil premiér země Mateusz Morawiecki týmu za umístění bonusy ve výši 30 až 50 milionů zlotých (cca 150 až 255 milionů Kč) z veřejných peněz. Ke slibu mělo dojít při společné večeři s reprezentací těsně před začátkem MS.

Premiér přitom obešel vedení svazu PZPN, které o odměnách nemělo ponětí. Vidina velkých peněz podle polských mediích odvolávajících se na svědectví nejmenovaných členů reprezentace nadělala více škody než užitku.

Uprostřed bojů ve skupině mělo dojít na hádky mezi hvězdami národního týmu a jeho vedením o tom, jak si velký finanční obnos rozdělit.

Podle serveru Meczyki chtěly některé hvězdy polské reprezentace rozdělit sumu podle odehraných minut na hřišti. Kapitán Robert Lewandowski si nicméně přál rovnoměrnější dělení mezi všechny členy kádru.

Realizační tým si měl podle původních dohod přijít na 10 procent celé částky, později se však dožadoval 20 procent. Celá věc se měla řešit ještě před osmifinálovým zápasem s Francií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu MS Polsko - ArgentinaVideo: Česká televize

Očekávaný svátek pro polský fotbal tak končí s hořkou pachutí.

„Nic jsme nečekali, o nic jsme nežádali, nesápali jsme se po veřejných penězích. Je jasné, že by bylo mnohem lepší, kdyby tohle téma vůbec neexistovalo, protože na šampionát jsme rozhodně nejeli kvůli penězům. To chci zdůraznit. Hrát za národní tým je pro nás především o hrdosti," komentoval nešťastnou kauzu pro list Przegląd Sportowy kanonýr Lewandowski.

Podle deníku se nicméně téma peněz nabízených ministerským předsedou země zavrtalo do „zdravého těla národního týmu jako virus."

Obzvlášť Lewandowski se zdál být po vyřazení z MS celou kauzou i projevem reprezentačního týmu na turnaji rozmrzelý. „Jestli budu hrát i na příštím mistrovství za čtyři roky? Potřebuji mít hlavně radost ze hry. To je nejdůležitější. A to i pro nejbližší budoucnost," odpověděl v rozhovoru pro TVP Sport 34letý snajpr Barcelony.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Polsko - Saúdská ArábieVideo: Česká televize

Polská média si z toho vydedukovala, že Lewandowskému moc nevoněl ani defenzivní styl, který kouč Czeslaw Michniewicz týmu naordinoval. A nad trenérem, který dovedl národní tým k úspěchu, už zlomila hůl.

„Všechno nasvědčuje tomu, že o budoucnosti Czeslawa Michniewicze je rozhodnuto. Současný kouč přijde o práci, šanci dostane trenér preferující ofenzivnější styl," píše server Sport.pl. Což dokládá tím, že svazový předseda Cezary Kulesza, jenž byl obejit se slibovanými bonusy od premiéra, už začal po MS oslovovat vytipované kandidáty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Mexiko - PolskoVideo: Česká televize

„Atmosféra v polském národním týmu je po vyřazení z MS více než špatná. A to jak kvůli hernímu stylu, tak kvůli skandálu kolem bonusů, který vyplaval na povrch. Situaci může alespoň trochu pročistit jen výměna kouče," tvrdí například expert z TVP Sport Marek Szkolnikowski.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články