Hlavní obsah

PŘÍMÁK EXTRA: Belgii na MS nefunguje tým. Zažil jsem to s českou reprezentací, vzpomíná Šmicer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opálený, rozesmátý a tradičně dobře naladěný. Vicemistr Evropy z roku 1996 Vladimír Šmicer neskrýval nadšení z právě probíhajícího mistrovství světa v Kataru, jehož průběh přišel okomentovat do pořadu Přímák EXTRA na Sport.cz. Někdejší hvězda Slavie je nadšená z toho, že došlo k řadě překvapení, chválil Japonce i Saúdskou Arábii. „Naopak Argentina mě zklamala,“ přiznává. Průšvih v podobě vyřazení hrozí i Belgii. „Pro mě to byli černí koně mistrovství, ale netáhnou za jeden provaz,“ dodává a vzpomíná, jak podobně napjatou atmosféru zažil před lety v českém národním týmu.

Přímák EXTRA s Vladimírem ŠmicremVideo: Sport.cz

 
Článek

Belgičané jsou pod obrovským tlakem. Léta se mluví o tom, že mají v národním týmu zlatou generaci hráčů. Ale velký úspěch v podobě vítězství na velkém turnaji ne a ne přijít. Všechno nasvědčuje tomu, že se belgický sen nenaplní ani na MS v Kataru. Kouč národního týmu Roberto Martínez připouští napjatou atmosféru.

„V kabině jsou rozpory," přiznal. Média uvádějí i konkrétní případy, kdy to mezi hráči neklape. „Kevin De Bruyne a Thibaut Courtois spolu nepromluvili už roky. Ani Michy Batshuayi a Romelu Lukaku rozhodně nejsou kamarádi. Nemluví spolu ani Eden Hazard a Leandro Trossard," píše francouzský L´Equipe.

Šmicer během bohaté kariéry zažil, jaké to je, když tým nešlape a netáhne za jeden provaz. Vzpomíná na nepovedenou baráž české reprezentace o postup na MS 2002, kde Češi nezvládli dva duely právě s Belgií. „V týmu byly tehdy problémy. Všichni jsme to chtěli zvládnout, ale už to prostě nešlo," vzpomíná vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem na chvíle, kdy čeští fotbalisté klíčové duely o MS nezvládli a na šampionát se neprobojovali. Napjaté byly vztahy mezi hráči i mezi fotbalisty a médii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání fotbalového MS Belgie - MarokoVideo: Česká televize

Belgii čeká ve čtvrtek poslední vystoupení v základní skupině F, kdy bude jejím soupeřem Chorvatsko. Hvězdami nabitý tým jde do duelu ze třetí pozice, když má o bod méně než Chorvatsko a Maroko. „Belgičané nemají správnou formu. Na té se musí pracovat, musí se budovat. Když trénujete dobře, tak vás fotbal odmění a forma přijde. Belgie má ale zjevně v týmu problém," všímá si Šmicer.

Jen hráči zvučných jmen k úspěchu nestačí. Kdyby se postupovalo na základě hvězdné nominace, neměla by Belgie problém. „Když budou ti hráči ve formě, tak na to fotbalově určitě mají, jenže teď jsou ve stavu, kdy jim to na hřišti nefunguje. Je cítit, že je tam nepohoda a za mě to nejde na povel dát dohromady," dodává s tím, že by si ale stejně přál, aby do další fáze šampionátu nakonec Belgie proklouzla na úkor Maroka.

Experti v pořadu Přímák EXTRA hodnotí postupové šance Argentiny na MS v Kataru.Video: Sport.cz

Reklama