Hlavní obsah

Rashford zářil a vystřelil Anglii postup. Úplně jiný hráč než loni, vynášel jej do nebes trenér

Ve posledním finále Eura byl po neproměněné penaltě za psance, nyní dovedl Albion k postupu. Marcus Rashford splatil důvěru trenéra a dvěma góly v britském derby zařídil Anglii vítězství 3:0 nad Walesem, které kolébku fotbalu posunulo mezi nejlepší šestnáctku turnaje. „Našemu týmu opravdu věřím a myslím si, že můžeme dojít daleko,“ neskrýval ambice hrdina utkání. Celkem se 25letý fotbalista Manchesteru United v Kataru prosadil již třikrát a je tak nejlepším střelcem svého výběru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Wales - AnglieVideo: Česká televize

 
Článek

Anglický útočník se na turnaji objevil v základní sestavě vůbec poprvé, kouč Gareth Southgate totiž na mdlý výkon směrem dopředu proti Spojeným státům zareagoval změnami v ofenzivě, konkrétně na obou křídlech. Britský tisk jej před utkáním kritizoval například za nedostatečné využívání Phila Fodena, který právě společně s Rashfordem nastoupil od první minuty.

A Southgateovy tahy vyšly na jedničku. O všechny tři branky se totiž postarali muži, kteří v předchozím průběhu mistrovství spíše vysedávali na lavičce náhradníků. Jednou se mezi střelce zapsal zmíněný Foden, hvězdou zápasu se ale stal jednoznačně Marcus Rashford, který vstřelil zbývající dvě branky. A obě by se daly zařadit do kategorie výstavních, první padla z parádně rozehraného volném kopu a druhá po pěkné individuální akci. „Mám z Marcuse opravdu radost, v tréninku pracuje tvrdě a vyplácí se mu to. V porovnání s mistrovstvím Evropy v minulém roce je z něj úplně jiný hráč," nešetřil chválou na adresu svého svěřence Southgate.

Foto: Paul Childs, Reuters

Angličan Phil Foden (vzadu) se raduje z gólu, na snímku dále Jude Bellingham, Declan Rice (vlevo) a Luke Shaw.

Dá se tedy očekávat, že v osmifinále vsadí kouč Albionu na jedenáctku, která mu zařídila postup? „Jsem opravdu rád za konkurenci, která v týmu panuje. Hráči vědí, že musí vždy odvést maximum," mlžil Southgate. Jeho tým čeká v následujícím utkání Senegal, který si postup zajistil vítězstvím proti Ekvádoru (2:1).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Írán - USAVideo: Česká televize

Putování Katarem naopak již skončilo pro Wales, jehož účast na mistrovství světa po dlouhých 64 letech tak vzala za své nejdříve, jak to bylo možné. "Na hřišti jsme nechali všechno. Jsme hrdí na to, co jsme dokázali, v tuhle chvíli ale jednoznačně převládá zklamání," hodnotil počínání své země na turnaji kapitán Gareth Bale, který v duelu s Anglií pro zranění stehenního svalu střídal již o poločase.

Reklama