Hlavní obsah

Rozcvičil se, nastoupil na hřiště a zápas odseděl na střídačce. Prapodivný příběh gólmanské jedničky Maroka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je bezesporu oporou mezi tyčemi svého národního týmu. Brankář Jasín Búnú, jehož čeští fotbaloví příznivci znají hlavně díky tomu, že v předminulém ročníku vystrnadil z branky španělské Sevilly našince Tomáše Vaclíka, za poněkud záhadných okolností na poslední chvíli odstoupil z důležitého utkání proti Belgii. Ačkoliv vedle ostatních členů základní jedenáctky severoafrického celku zazpíval státní hymnu, poté se pakoval mezi náhradníky. Maročané favorita i tak překvapivě porazili 2:0, nečekaná rošáda v jejich brankovišti ale vzbudila značný rozruch.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Belgie - MarokoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Poměrně bezprecedentní situace způsobila také řádné zmatení hlavně u televizních komentátorů. Ačkoliv dvojice Jiří Štěpán – Tomáš Pešír z České televize si již po šesti minutách hry všimla, že místo Búnúa stráží marockou svatyni Munír Muhammádí, jejich kolegové z britské BBC například tuto změnu adresovali až po bezmála čtyřiceti minutách, a brankáře saúsdkoarabské Al Vahdy několikráte nazvali jménem jeho kolegy, působícího ve Španělsku.

Co tedy nakonec stálo za Búnúovou absencí? BBC přišla jako první s informací, že si 31letý gólman údajně stěžoval na potíže se zrakem.

Oříšek definitivně rozlouskl až oficiální Twitterový účet marocké televize. Ten vysvětlil, že Búnú se těsně před výkopem necítíl dobře, trpěl závratí a přenechal tedy raději místo mezi třemi tyčemi o poznání méně známému kolegovi.

Munír se ale nečekané role zhostil s bravurou a ač hlavně díky mdlému výkonu Belgičanů příliš práce neměl, vychytanou nulou a třemi zákroky přispěl k důležité výhře, která jej společně se spoluhráči přiblížila k postupu do osmifinále. „Munír odvedl skvělou práci. Stejně jako ostatní na hřišti nechal všechno a přesně plnil moje pokyny," kladně hodnotil výkon „last-minute" náhrady v brankovišti trenér Maroka Valíd Radžradžuí.

Reklama