Hlavní obsah

Šance pro Slováky. Brousí si zuby na ruské místo. A třeba i na Čechy

Času je málo, řešení nastalé situace ale nebylo zatím ani nastíněno. A tak lze zcela volně popouštět uzdu fantazii. Slovenský fotbal si tak zčista jasna brousí zuby na účast v baráži o MS v Kataru místo vyloučených Rusů. „Právě Slováci skončili v kvalifikaci třetí za nimi, a tak je na místě otázka, zda by je neměli nahradit právě oni!“ píše web novycas.sk s tím, že nic není vyloučeno. Slováci by pak v pokračování baráže mohli hrát třeba i exfederální derby proti Česku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Pavel Kadeřábek a Robert Mak ze Slovenska během utkání Ligy národů v Trnavě. Ilustrační foto.

Článek

Vidina účasti na MS 2022 se Slovákům loni v kvalifikaci rozplynula. Situace se s invazí Ruska na Ukrajinu a následných krocích změnila.

Původně se mělo 24. března odehrát utkání Rusko - Polsko. Vítěz duelu si to měl rozdat s postupujícím z utkání Švédsko - Česko. Ale opatření přijatá po vypuknutí války mění vyhlídky. Aktuální je nyní otázka, zda Poláci postoupí bez boje, nebo bude baráž doplněna o další reprezentaci. V tom případě by v úvahu připadalo i Slovensko.

„Je to jedna z možností," uvedl pro Nový Čas prezident Slovenského fotbalového svazu Ján Kováčik. Do dění ale ještě může vstoupit pořadí v Lize národů. „Těch ukazatelů je tam tedy více. Rozhodne FIFA a UEFA. My komunikujeme a snažíme se zjistit, jaká je situace, ale rozhodnutí o podobě baráže jde mimo nás, přičemž nevíme ani to, v jakém časovém horizontu se rozhodne," pokračoval Kováčik.

Upravit připravený reprezentační plán by v případě náhlého zařazení do baráže bylo to nejmenší. Slováci mají plánované soustředění, jehož součástí jsou i dva přípravné zápasy s Norskem (25. 3.) a Finskem (29.3.).

„Není problém všechno změnit. Baráž by měla pochopitelně přednost. S reprezentačním trenérem Štefanem Tarkovičem jsem se na toto téma nebavil, neboť zatím není důvod. FIFA a UEFA řeší věci operativně, uvidíme, jak to dopadne," dodal šéf slovenského fotbalu.

Reklama