Hlavní obsah

Sázka s Maradonou, rána od Muhammada Aliho či smutná trofej. Pět Messiho šampionátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má reálně poslední šanci v kariéře dokázat, že mistrovství světa pro něj není prokletím. Pětatřicetiletá fotbalová hvězda dotáhla Argentinu v Kataru až do finále a celá země očekává, že kapitán Lionel Messi bude i proti Francii rozhodujícím jazýčkem na vahách. Démon z Paris St. Germain hraje již svůj pátý šampionát a kráčí ve stopách legendárního Diega Maradony, který na jeho cestu až do své smrti dohlížel.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Kapitán Lionel Messi dotáhl Argentinu až do finále MS.

Článek

Většinou ho chválil, někdy kritizoval, na jednom turnaji se také sešli jako trenér a hráč. Diego Maradona byl vždy velkou motivací pro Lionela Messiho, který během svých pěti startů na MS zažil spoustu příběhů. Jen vysněný titul mu na rozdíl od mistrovského vzoru stále chybí.

MS 2006 v Německu čtvrtfinále (Německo 1:1, penalty 2:4)

Messiho bilance: 3 zápasy, 1 gól, 1 asistence

Bylo mu osmnáct a na šampionát dorazil po zranění jako nejmladší Argentinec v dějinách. Zaujal i přezdívkou El Pulga, tedy Blecha. Jeden z nejnadanějších fotbalistů světa měřil ve 13 letech pouhých 140 centimetrů a nadále patřil v týmu k nejmenším. Dal o sobě ovšem vědět hlavně výkony. Dostal se do pětičlenné nominace na ocenění pro nejlepšího mladého hráče turnaje, které po rozhodnutí technické skupiny FIFA nakonec získal německý útočník Lukas Podolski. Již tehdy byl Messiho konkurentem také Cristiano Ronaldo.

Trenér José Pekerman spoléhal na zkušené borce, jakými byli Riquelme, Crespo či Saviola. Proti Pobřeží slonoviny ještě Messi nenastoupil, do druhého utkání zasáhl od 75. minuty. Debut měl parádní, při kanonádě proti týmu Srbska a Černé Hory (6:0) nejprve po slalomu přihrál na gól Crespovi, v závěru skóroval i sám. Messi se v Německu stal pátým nejmladším střelcem v historii světových šampionátů. Už tehdy děkoval legendárnímu Maradonovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS Argentina - ChorvatskoVideo: Česká televize

„Diego ke mně před zápasem přišel a popřál mi hodně štěstí. To pro mě bylo hodně povzbuzující. Jsem šťastný, že mám za sebou debut na mistrovství světa. Samozřejmě také proto, že se mi podařilo vstřelit branku," líčil osmnáctiletý útočník Barcelony. Když pak těsně před devatenáctými narozeninami odcházel během utkání s Nizozemskem ze hřiště, Maradona na tribuně vstal a nadšeně tleskal.

V osmifinále Messi jako náhradník pomohl vyřadit Mexiko, v osudném čtvrtfinále s domácími Němci vůbec nehrál, což trenér pěkně schytal. „Pekermana asi bude dlouho mrzet, že se bál poslal na hřiště Messiho, který svými nápady mohl na německou obranu platit víc než okoukaný Julio Cruz. Možná by to nepomohlo, ale fanoušci by museli uznat, že trenér dělal, co mohl," napsala ČTK.

Fanoušci každopádně už tehdy tušili, že by Messi mohl být novým Maradonou. Obdivovali jeho virtuózní ovládání míče, skvělé přihrávky i přehled, jaký by u tak mladého chlapce nikdo nečekal.

Foto: Stringer Argentina, Reuters

Tehdy ještě učedník po boku velkého mistra. Lionel Messi (vlevo) a Diego Maradona při setkání v Rosariu v srpnu 2007.

MS 2010 v JAR čtvrtfinále (Německo 0:4)

Messiho bilance: 5 zápasů, žádný gól, 2 asistence

Čas pokročil. Messi už měl doma první Zlatý míč a nesl obrovskou tíhu očekávání. Celá země si od jeho spojení s trenérem Maradonou slibovala divy. Výsledek byl krutý. Léo ani jednou neskóroval, Argentinci ve čtvrtfinále schytali debakl od Němců a svaz posléze neprodloužil s božským Diegem smlouvu...

Maradona přesto na Messiho nedal dopustit, i když se mu v koncovce nedařilo. Třeba po osmifinále s Mexikem kritizoval neurvalou hru soupeře. „Bylo to skandální. Mířili na jeho pravou nohu nebo na levou, vůbec se nedívali na míč. Strašně ho pokopali a rozhodčí nic nedělal," láteřil trenér. Messi po utkání přiznal, že prohrál sázku s Maradonou. „Bohužel jsem prohrál. Měl jsem v tomhle zápase dát gól. Měl jsem hodně šancí a střel, ale chybělo mi štěstí," přiznal Messi, že výhra připadla trenérovi.

Mužstvo nicméně po výhře 3:1 postoupilo do čtvrtfinále. V něm přišla pohroma. „Sen se rozplynul. Tohle je nejtěžší porážka v životě, jako byste dostali ránu od Muhammada Aliho," přirovnal Maradona prohru 0:4 s Německem k úderu od slavného boxera.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Nebreč, jednou se taky dočkáš... Trenér Argentiny Diego Maradona utěšuje Lionela Messiho po vyřazení ve čtvrtfinále MS 2010 s Německem.

Messimu složil speciální poklonu. „Odehrál skvělé mistrovství světa. Vychytali ho soupeřovi gólmani, kteří byli hvězdami svých týmů," hájil kouč svou hvězdu.

Maradona zvažoval rezignaci. V noci po zápase za ním na hotelový pokoj přišli právě Messi s Tévezem a kouči řekli, ať zůstane. Za Diegem stáli i fanoušci, svaz se s ním ovšem rozešel.

Třeba legendární Portugalec Eusébio označil Messiho za nejlepšího hráče MS, cenu však převzal uruguayský útočník Diego Forlán.

Foto: Juan Medina, Reuters

Trenér reprezentace Argentiny utěšuje Lionela Messiho po přátelském utkání ve Španělsku v roce 2009.

MS 2014 v Brazílii finále (Německo 0:1 po prodloužení)

Messiho bilance: 7 zápasů, 4 góly, 1 asistence

Lionel se už honosil kapitánskou páskou a dovedl mužstvo až do finále. Tam jeho velký sen do třetice ztroskotal na Německu... Po utkání v Riu de Janeiro proklínal neproměněné šance, radost mu nijak nezvedl ani Zlatý míč pro nejlepšího hráče turnaje.

„Je bolestivé prohrát tímhle způsobem, tak těsně. Myslím, že jsme si zasloužili víc, proto jsme tak zklamaní. Byli jsme tak blízko, ale nedokázali jsme to dotáhnout," litoval po finále Messi.

Světový šampionát jako by byl pro něj zakletý. Celá Argentina přitom věřila, že ji dotáhne k titulu podobně jako Maradona v roce 1986. „Pro všechny z nás jsou to smutné chvíle, moc jsme chtěli přivézt domů trofej. Nebyli jsme už dlouho v semifinále, můžeme být pyšní, jak jsme hráli ve finále, ale takhle smolně prohrát jsme si nezasloužili," smutnil argentinský kapitán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Třetí gól Argentiny padl po parádní akci Lionela MessihoVideo: Česká televize

V průběhu prvního poločasu se na hřišti pozvracel, ale prý se cítil fyzicky v pořádku. Po zápase převzal od německé kancléřky Angely Merkelové Zlatý míč pro nejužitečnějšího hráče mistrovství, jeho smutek to ale nijak nezmírnilo. „Je to pro mě smutná trofej. V tuhle chvíli se o ni vůbec nestarám, protože jsem chtěl zvednout pohár pro mistry světa. Jedině na něm záleží," zdůraznil útočník Barcelony.

Novináři mu dali přednost před nejlepším střelcem šampionátu Jamesem Rodríguezem z Kolumbie či čtveřicí německých mistrů světa Matsem Hummelsem, Tonim Kroosem, Thomasem Müllerem a Philippem Lahmem.

„Myslím, že Messi si Zlatý míč naprosto zaslouží. Odehrál neobyčejné mistrovství, byl klíčovým faktorem, který nás dotáhl do finále," řekl argentinský trenér Alejandro Sabella. „Myslím, že už je na pomyslném fotbalovém Olympu mezi největšími velikány. Byl tam už před mistrovstvím," poukázal kouč.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Invenci se v případě fanoušků Argentiny meze nekladou...

MS 2018 v Rusku osmifinále (Francie 3:4)

Messiho bilance: 4 zápasy, 1 gól, 2 asistence

Argentinci v Rusku nenadchli. Po remíze s Islandem a výbuchu s Chorvaty (0:3) údajně Messi, Mascherano a Di María vedli vzpouru proti trenérovi Jorgemu Sampaolimu. Výhrou nad Nigérií (2:1) postup ze skupiny zachránili, Messi k ní přispěl prvním gólem.

„Argentinské zmrtvýchvstání. Šampionátu chyběl Messi, který se zjevil v pravou chvíli. Vítej v Rusku 2018, Lioneli!" napsal list Clarín. „Ve dvou zápasech hrál Messi pod své možnosti, ale teď dal gól, který se zařadí k ozdobám mistrovství," pochválil ho deník Olé. „Messi byl tentokrát za Messiho," připojil se list La Nacion.

„Byli jsme v těžké situaci, ale nezasloužili jsme si vypadnout už v prvním kole. Všichni cítíme obrovskou úlevu," reagoval jednatřicetiletý kanonýr v pozici již pětinásobného vítěze Zlatého míče.

„Jeho lidská stránka je úžasná. Pláče a trpí, je šťastný, když Argentina zvítězí. Tyhle pocity jsou důležité. Mnoho lidí říká, že Leo si neužívá, když hraje v argentinském dresu, ale já s tím nesouhlasím," vyzdvihl trenér Sampaoli.

Foto: Stringer, Reuters

Také na periferii Buenos Aires mají o všem jasno...

V osmifinále ovšem Messiho a pol. zastínil dvougólový mladík Kylian Mbappé. „Messiho generace končí, Mbappé běhá rychleji než Bolt," soudila světová média. „Messi po porážce v tichosti odešel: Jakou cestou se v budoucnosti vydá?" napsal argentinský list El Tribuno, který připomněl, že fotbalista přezdívaný Blecha před zápasem řekl, že v případě porážky by měli odejít všichni hráči národního týmu.

Maradona se tentokrát přidal na stranu kritiků, Messiho přirovnal k postavě z komiksu. „Čekal jsem od něj víc. Viděl jsem ho strašně izolovaného mimo hru, daleko od vápna. Pokud hraje na pozici devítky, musí si hledat balon, vytvářet hru, připravovat góly a sám je dávat. Vypadá to, jako bychom více mluvili o Patoruzú (argentinská komiksová postava) než o Lionelu Messim," kroutil hlavou bývalý mistr světa.

MS 2022 v Kataru finále (Francie ???)

Messiho bilance: 6 zápasů, 5 gólů, 3 asistence

Maradonův nástupce se ještě jednou (naposledy?) na scénu světového šampionátu vrátil. A na legendu, která před dvěma lety zemřela, nezanevřel. „Diego nás seshora sleduje a fandí nám. Věřím, že to tak zůstane až do samého konce a že nás to dovede k cíli," doufá Messi.

Znovu září v plné síle, s pěti brankami a třemi asistencemi je nejproduktivnějším hráčem turnaje. Zbývá mu už jen poslední krok. Finálová odveta za čtyři roky staré vyřazení s Francií...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.