Hlavní obsah

Španělsko - Kostarika 7:0SESTŘIH: Debakl! Španělé rozdrtili Kostariku, která nevystřelila na bránu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Olmo 1 : 0
21. Asensio 2 : 0
31. Torres (penalta) 3 : 0
54. Torres 4 : 0
74. Gavi 5 : 0
90. Soler 6 : 0
93. Morata 7 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Španělska začali mistrovství světa v Kataru výhrou 7:0 nad Kostarikou. Na stadionu Sumáma v Dauhá se zrodilo nejvyšší vítězství v dosavadním průběhu šampionátu a zároveň je to nejvýraznější triumf "La Roja" v historii turnaje.

Sestřih utkání MS Španělsko - KostarikaVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Favorit se v úvodním dějství duelu skupiny E prosadil třikrát od 11. do 31. minuty. Postupně skórovali Dani Olmo, Marco Asensio a z penalty Ferran Torres. Po změně stran se opět zapsal mezi střelce Torres, po něm Gavi a v závěru střídající Soler s Moratou. Do dnešního dne Španělé zaznamenali nejvyšší vítězství na MS v roce 1998 ve Francii, kde rozstříleli Bulharsko 6:1.

Tým z Pyrenejského poloostrova nepodlehl výběru středoamerické země ani ve čtvrtém vzájemném utkání a potřetí vyhrál. Kostarika na světovém šampionátu v normální hrací době nezvítězila posedmé za sebou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Španěl Dani Olmo první velkou šanci utkání proti Kostarice neproměnilVideo: Česká televize

Španělsko se v neděli utká s Německem, které dnes nečekaně podlehlo Japonsku 1:2. Kostariku čeká asijský soupeř.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Parádní španělská kombinace zakončená gólem Daniho olmaVideo: Česká televize

Svěřenci trenéra Enriqueho od začátku dominovali. V páté minutě Olmo ještě minul branku, ale pak už otevřel skóre. Útočník Lipska se obtočil kolem stopera Duarteho a překonal vyběhnutého Navase. Zaznamenal jubilejní 100. gól Španělska v historii turnaje, což se předtím povedlo pouze pěti zemím.

Za dalších deset minut zvýšil z vápna Asensio po přihrávce Alby. Tečku za prvním poločasem udělal z pokutového kopu Ferran Torres. Španělsko se na MS trefilo třikrát do poločasové přestávky teprve podruhé v dějinách, totéž se mu povedlo v roce 1934 proti Brazílii.

Foto: Carl Recine, Reuters

Gólman Kostariky Keylor Navas inkasuje druhou branku utkání se Španělskem.

V 54. minutě Torres z otočky z malého vápna přidal čtvrtý zásah "La Roja". Za dalších dvacet minut po centru střídajícího Moraty skóroval povedenou ranou z voleje pomocí odrazu od tyče Gavi. Záložník Barcelony stylově oslavil skutečnost, že se ve věku 18 let a 110 dnů stal nejmladším španělským hráčem na MS či ME. Současně se stal nejmladším střelcem na světovém šampionátu od roku 1958, na němž ve věku 17 let a 249 dnů skóroval Brazilec Pelé.

Do rekordní podoby upravili výsledek v samotném závěru Soler a Morata. Kostaričané nevystřelili ani jednou na branku. Vítězství 7:0 se na MS zrodilo popáté v dějinách, rekordem je skóre 10:1 v utkání Maďarska se Salvadorem v roce 1982.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina E (Dauhá, Sumáma):
Španělsko - Kostarika 7:0 (3:0)
Branky: 31. z pen. a 54. Ferran Torres, 11. Olmo, 21. Asensio, 74. Gavi, 90. Soler, 90.+2 Morata. Rozhodčí: Hassan Mohamed - Hammadí, Mahrí (všichni SAE) - Marrí (video, Katar). ŽK: Calvo, Campbell (oba Kostarika). Diváci: 40.013.
Španělsko: Simón - Azpilicueta, Rodri, Laporte, Alba (64. Balde) - Gavi, Busquets (64. Koke), Pedri (57. Soler) - Ferran Torres (57. Morata), Asensio (69. Williams), Olmo. Trenér: Enrique.
Kostarika: Navas - Oviedo (82. Matarrita), Calvo, Duarte, Fuller, Martínez (46. Waston) - Bennette (61. Ruiz), Tejeda, Borges (72. Aguilera), Campbell - Contreras (61. Zamora). Trenér: Suárez.
Souhrn středečních zápasů MS naleznete ZDE

Reklama