Hlavní obsah

Spravedlnost potvrzena, uvítali Rusové výhru Walesu. A přidávají další protest proti Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovní dohry má postup Walesu na MS na úkor fotbalistů Ukrajiny. Spokojeni s tím, jak proběhlo finále baráže o účast v Kataru, jsou Rusové. Přidali k tomu další protest ohledně používaných ukrajinských dresů.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Ukrajinec Mykola Matvijenko při utkání s Walesem v dresu s mapou, proti které Rusko protestuje.

Článek

"Úspěch Walesu znamená triumf sportovního principu a potvrzení spravedlnosti ve sportu," citují zahraniční média čestného prezidenta Ruské fotbalové asociace (RFU) Vjačeslava Koloskova.

O nezdaru Ukrajiny rozhodla porážka 0:1 po vlastním gól Andreje Jarmolenka. Rozruch kromě ´vlastence´ vyvolal také ukrajinský dres. Rusové proti jeho použití protestují. „Je to nutné," uvádí dále Koloskov.

Co je příčinou debat? Na dresu je silueta Ukrajiny včetně poloostrova Krym. Toto území v roce 2014 anektovalo Rusko a připojení bylo potvrzeno referendem, které ovšem svět neuznává.

"RFU poslala protest FIFA, protože ukrajinská asociace na svých dresech zobrazila Krym jako součást Ukrajiny, čímž porušila pravidla organizace," přebírají zahraničním média citaci z ruské tiskové agentury TASS.

„Protest je nezbytný, protože po referendu Krym a Sevastopol patří k ruskému území. A pokud je území Ruska vyobrazeno na vybavení jiných národů, musíme poslat protest," stojí si za svým Koloskov.

Ruský fotbalový orgán už loni protestoval proti dresům Ukrajinců na ME, protože poloostrov už tehdy byl součástí siluety země na vybavení. Design směl nakonec zůstat, jen nápis „Čest hrdinům" musel být odstraněn.

Reakce řídícího orgánu světového fotbalu na nový protest není známa. Ve středu večer hraje Ukrajina zápas Ligu národů v Irsku.

Rusko je po invazi na Ukrajinu ze všech soutěží vyřazeno.

Reklama