Hlavní obsah

Superman žádal pomoc Ukrajině a respekt Íránkám. Snad se mu nic nestane, přál si Neves

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protestující fanoušek s duhovou vlajkou a trikem Supermana se vzkazy "Zachraňte Ukrajinu" a "Respekt pro íránské ženy" narušil vběhnutím na hřiště pondělní zápas mistrovství světa v Kataru mezi Portugalskem a Uruguayí. Pětatřicetiletý Ital Mario Ferri byl krátce zadržen, ale nyní je podle informací médií už na svobodě. Na další utkání šampionátu má zakázaný vstup.

Foto: Profimedia.cz

Protestující fanoušek s duhovou vlajkou a trikem Supermana narušil vběhnutím na hřiště pondělní zápas MS v Kataru mezi Portugalskem a Uruguayí.

Článek

Při výhře Portugalska nad Uruguayí 2:0 zaujal dvěma góly záložník Bruno Fernandes, středem pozornosti se však stal ještě jeden muž s počátečním písmenem F. Pět minut po přestávce na hřiště vnikl jeden z fanoušků.

„Vyběhl od lavičky Uruguaye, uběhl asi šedesát metrů, než ho pořadatelé zpacifikovali. Odvedli ho a za chvilku dali Portugalci gól. Byl to na stadionu snad první vzrušující moment do té doby jinak nudného zápasu," popsal situaci reportér Sport.cz Robert Neumann přítomný na stadionu.

Záhy v něm byl rozpoznán Mario Ferri, který už má podobných kousků ve své „kariéře" několik. Stalo se zvykem, že režiséři televizních přenosů takové výtržníky toužící po pozornosti v živém vysílání neukazují a bylo tomu tak i tentokrát. Následně však média fotky narušitele v převleku za Supermana publikovala v podobné míře jako slavícího Ronalda a spol. a předmětem otázek byl i na tiskové pozápasové konferenci.

Na hřiště totiž vběhl s duhovou vlajkou v ruce na podporu menšin a přední straně převleku s nápisem „Zachraňte Ukrajinu" na pomoc válkou zasažené země po únorové ruské invazi. Na zádech pak žádost „Respekt íránským ženám" připomínající protivládní protesty v Teheránu a dalších městech, do jejichž čela se postavily především ženy.

„Samozřejmě, že jsme s nimi a se vzkazy souhlasíme. Doufáme, že se mu nic nestane, protože jeho zprávě rozumíme a myslím, že takhle to chápe i celý svět," odpověděl portugalský záložník Rúben Neves i na nefotbalové dotazy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Portugalsko - UruguayVideo: Česká televize

Média upozorňují, že Ferri se v únoru vydal do Polska, kde pomáhal uprchlíkům před ruskou agresí. Ferri je 35letý aktivista a fotbalista, pohybující se většinu kariéry v nižších soutěžích. Na hřiště podle zahraničních médií vběhl už v roce 2009 při zápase Itálie s Nizozemskem, kdy požadoval nominaci útočníka Antonia Cassana. O rok později vběhl na hřiště při finále MS klubů s nápisem „Free Sakineh", požadující svobodu pro Íránku Sakineh Mohhamadi Ashtiani, odsouzenou k ukamenování. Teď upozornil na další ožehavé téma.

"Kvůli jeho chování, jak je běžnou praxí, mu bylo vstupní povolení do země zrušeno a má zakázáno navštívit zbývající zápasy na tomto turnaji," uvedl organizační výbor šampionátu v prohlášení.

Ferri se k incidentu vyjádřil na instagramu. "Nazývám to 'Poslední tanec', můj poslední vstup na hřiště. Chtěl jsem vyslat důležité sdělení o něčem, co jsem v posledních měsících poznal na vlastní kůži." Ferri po únorové ruské vojenské invazi na Ukrajinu strávil v zemi měsíc jako dobrovolník.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články