Hlavní obsah

Svlékněte to! Fotbaloví fanoušci nemohou do barů v arabských hábitech. Je to urážka, čílí se Katařané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbaloví fanoušci se na světovém šampionátu musí vypořádat s mnoha nařízeními a opatřeními, která jim nemusí být vždy zrovna po chuti. Jedním z největších problémů je pro mnohé zákaz prodeje alkoholu na stadionech. V Kataru se alkohol smí prodávat jen ve speciálních zónách či barech čtyř/pěti hvězdičkových hotelů. Do nich však nemohou vstoupit fanoušci v tradičních arabských hábitech. Místní to totiž považují za urážku islámu a jich samých.

Foto: Lee Smith, Reuters

Fanoušek Anglie v tradičním arabském hábitu.

Článek

Fanoušci na letošním mistrovství světa musí zkousnout řadu nařízení, která jim nejsou úplně po chuti, ale i tak si snaží pobyt na šampionátu užít. Mnozí z nich si koupili tradiční arabské hábity po kotníky, tzv. thawby, které se často nosí s kefíjou, tradiční arabskou pokrývkou hlavy.

Toto oblečení se hojně prodává v barvách týmů, které se turnaje účastní. Má to však jeden háček. V tomto oblečení totiž fanoušci nemohou do barů, kde se prodává alkohol.

Ten se v Kataru smí prodávat jen ve speciálních zónách a barech luxusních hotelů, např. v baru The Red Lion v hotelu Al Mansour Suite nebo v Irish Pub v hotelu Best Wester apod. Ochranka těchto barů fanoušky v thawbech vykazuje a žádá je, aby si je svlékli. Místním obyvatelům to totiž vadí.

Podle nich je to urážka jich samých a islámu. „Tohle se mi stalo už po několikáté a začínám toho mít dost. Nesnažím se nikoho urazit. Jen se snažím ukázat, že si vážím katarské a muslimské kultury," řekl jeden z fanoušků deníku Daily Mail.

„Jsem velmi hrdý na svůj arabský oděv a jsem rád, že se v něm fanoušci na mistrovství světa baví. Ale mít ho na sobě, když se opíjejí, je nepřijatelné," uvedl jeden z místních.

Fronta na pivo ve fanzóně MS v KataruVideo: SPORT.CZ

Samotné ochrance, která fanoušky o svlečení hábitů žádá, toto nařízení připadá přísné. Proti fanouškům pouze v kefíjách v barvách své země prý nezasahují.

Reklama