Hlavní obsah

Trapná ruská lež. Propaganda šíří video o ukrajinských nacistech na fotbalovém MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská propagandistická mašina jede po vojenském vpádu na Ukrajinu na plné obrátky a k dehonestaci země, v níž už řadu měsíců páchají Putinovi vojáci válečné zločiny, využívá i probíhající fotbalové MS. Šíření senzační informace o ukrajinských nacistech v Kataru se podle očekávání ukázalo být klasickou prokremelskou lží.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Podle padělané ruské reportáže měli Ukrajinci přemalovat maskota MS na Adolfa Hitlera.

Článek

Na sociální média bylo vypuštěno video, které se tvářilo být z dílny arabské stanice Al-Džazíra, s rádoby reportáží o tom, jak katarská policie zadržela tři opilé ukrajinské fanoušky, kteří přimalovali hitlerovský knírek oficiálnímu maskotovi šampionátu a na plakáty k MS dokreslovali hákové kříže a nacistický pozdrav „Sieg Heil".

Video sdílel i oficiální twitterový účet ruské ambasády ve Velké Británii, který k tomu připsal patřičný propagandistický komentář. „Poté co vystřízlivěli, ukrajinští fanoušci zjistili, že imunitu garantovanou ukrajinským neonacistům některými západními zeměmi, si nemohou užívat v normálních státech jako je Katar."

Video se zcela nepřekvapivě objevilo na telegramovém kanálu prominentní ruského televizního propagandisty Vladimira Solovjova.

Na videu nicméně není vidět prakticky nic z toho, o čem se píše. Ani postavy či tváře údajných Ukrajinců.

Televize se proti videu ohradila s tím, že jde o padělek a nikdy o opilých Ukrajincích v této souvislosti neinformovala. Šlo o montáž s využitím loga a grafických prvků této stanice.

„Video je kompletně padělané. Al-Džazíra nikdy žádnou podobnou reportáž netočila," potvrdila stanice na svých oficiálních stránkách.

Navíc se ukázalo, že nejde ani o příliš zdařilý padělek. Na videu nesouhlasí celá řada věcí včetně podoby uniforem katarských policistů a dalších detailů.

Nicméně účel vylhaného videa byl nejspíš splněn, na Twitteru mělo stovky tisíc shlédnutí.

Reklama