Hlavní obsah

V kontejneru za pět tisíc! I tak bydlí fanoušci v Kataru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijeli se stejným cílem. Jen jedni bydlí v karavanech, druzí v lodních kontejnerech, další ve stanech. Tisíce fanoušků, kteří dorazili do Kataru na fotbalové mistrovství světa, zvolili skromnější verzi ubytování. I tak si ale musejí pořádně připlatit. Jak se žije ve fanouškovských vesnicích v Dauhá?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fanouškovská vesnice v Rawdat Al Jahhaniya na kraji Dauhá, kdy lidé bydlí ve vybavených kontejnerech. Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Dauhá (od našeho zpravodaje) - Po hrbolaté silnici se prožene SUV, za sebou nechá zvířený prach. Ten se během chvíle odrazí od nekonečně dlouhého plotu, obehnaného neprodyšnou síťovinou v barvách šampionátu a logem FIFA. Po kilometru a půl se konečně zjeví vstupní brána. Taktéž v barevném provedení. Vzápětí se naskytne neobvyklý pohled: obrovský areál je posetý bílými karavany. Jsou naskládané našikmo vedle sebe, jednotlivé řady mezi sebou tvoří ulice. Vítejte ve Fan village Al Messila Caravan City.

„Věděl jsem, do čeho jdu. Nemám tolik peněz, abych si mohl dovolit hotel. Ale i tady to není moc levné," říká 55letý chlapík ze Saúdské Arábie. Za pronájem karavanu platí za noc 700 katarských riálů, v přepočtu 4 550 korun. Oproti hotelům a apartmánům jde však o láci. Nejlevnější pokoj v hotelech nebo apartmánech momentálně v Dauhá přijde na 15 tisíc korun za den, tedy přes 100 tisíc za týden. Karavany jsou navíc vybavené klimatizací, televizí a wi-fi. Každý den probíhá úklid.

Tmavý kamenitý povrch není úplně top, dává areálu ponurný vzhled. Veseleji je u recepce, kde jsou malé obchody a restaurace nebo se lze svézt na velbloudu. „Máme sedm set karavanů, do některých se vejdou až čtyři lidé. Za poslední dva dny se areál slušně zaplnil, jsme spokojeni. Zaznamenali jsme kritiku ze zahraničních médiích, ale podívejte se, nefunguje tady něco?," krčí rameny recepční.

Ještě tvrdší kritika se snášela na Fan village Rawdat Al Jahhaniya na kraji Dauhá. Tam namísto karavanů nainstalovali lodní kontejnery. Anglická média citovala skupinu fanoušků, kteří si stěžovali na nepořádek, nefunkční klimatizaci, pionýrské vybavení ubytovacího prostoru.

V další vesnici pro fanoušky (v Dauhá jich je celkem osm) zase několik hostů žilo v domnění, že si za 185 liber (přibližně 5 200 korun) zaplatili hotel. Po příjezdu na ně čekal stan se dvěma postelemi a větrákem. Jiní si pro změnu stěžovali, že realita neodpovídá fotkám, umístěných na webu dané Fan village.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Anglie - ÍránVideo: Česká televize

V Rawdat Al Jahhaniya ale panuje pohodová atmosféra. Umocňují ji sytě zelené a žluté koberce, položené po celém areálu. „Pokud se chcete ubytovat, tamhle je recepce. Pán se vás ujme," prohodí vysoký dobrovolník.

Samotná představa bydlení v lodním kontejneru není zákonitě lákavá a rozhodně nebudí důvěru. „Ale máme to uvnitř hezké, pohodlné. Nic nám nechybí. Pojďte se přesvědčit," říkají unisono dva Íránci, otec se synem. Vybavení je strohé, ale naprosto dostačující. Dvě postele, stolek, klimatizace, skříň, WC se sprchovým koutem. Ale také tady je cena pořádně přemrštěná.

Mistrovství v Kataru začalo, vesnice pro fanoušky ale stále není hotováVideo: AP

„Platíme dvě stě sedmnáct dolarů. To je hodně," tvrdí Íránci. Nelze než souhlasit. Noc v lodním kontejneru, byť solidně zařízeném, za částku 5 300 korun, je velký luxus. A neodůvodní ji ani desítky posilovacích strojů, které jsou hostům k dispozici na prostranství před jídelnou.

Reklama