Hlavní obsah

Zima v Itálii poznal, jak jsou Švédové nebezpeční. Třeba takový Kulusevski...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moc dobře ví, co takový Kulusevski na hřišti dokáže a jak moc je pro soupeře nepříjemný. „Technicky jeden z nejlepších fotbalistů, proti kterému jsem v Serii A zatím hrál. Hrozně nebezpečný tahem na bránu z křídelních prostorů,“ přiznává legionář z turínského FC David Zima, že uhlídat ve čtvrteční baráži v Solně jednadvacetiletého švédského reprezentanta nebude vůbec snadné. Zvlášť teď, kdy Dejan Kulusevski po lednovém přestupu do londýnského Tottenhamu ještě fotbalově povyrostl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Zima (vlevo) a Milan Havel během tréninku před utkáním baráže MS 2022 se Švédskem.

Článek

„Hrál jsem přímo na něho, takže vím, o čem mluvím," připomíná exslávistický obránce, že při říjnové ligové konfrontaci v městském derby s Juventusem se přesvědčil, co jeho vrstevník s makedonskými kořeny s balonem dovede.

„Oni mají Švédové v ofenzívě vůbec nesmírně kvalitní hráče. Prověří nás. Zjistíme, jak na tom jsme," připomněl i osobní zkušenost s Mattiasem Svanbergem z Boloni či Albinem Ekdalem hrajícím za janovskou Sampdorii.

Foto: Sport.cz

Český obránce David Zima (vpředu) drží míč před litevským útočníkem Eligijusem Jankauskasem v kvalifikaci ME.

Nebude to pro Zimu v semifinále play off, v němž půjde české reprezentaci o první barážový krok směrem ke světovému šampionátu Kataru, vůbec snadné. Tedy samozřejmě pokud nastoupí, protože trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý musí řešit, jak vzhledem ke zraněním a omluvám defenzivní řadu sestavit.

„Reprezentační sraz je krátký, takže času na sehrání se nedostává. Na to se ale vymlouvat nemůžeme. Zápas se Švédy musíme zvládnout za jakýchkoli okolností. A když dáme do utkání všichni všechno, věřím, že postoupíme," je jednadvacetiletý obránce přesvědčený, že v silách českého týmu je konfrontaci ve Skandinávii zvládnout a pět dnů na to se utkat v Chorzówě s Polskem o letenky na světový šampionát.

Jeho optimismus nebrzdí ani to, že už přes měsíc nehrál soutěžní zápas. Naposledy totiž nastoupil v dresu FC Turín k ligovému duelu 12. února, kdy vyrukoval na hřiště na posledních dvacet minut proti Benátkám.

„I tak se cítím dobře. a problém v tom nevidím. I my, kteří momentálně v Turíně nehrajeme, musíme být připraveni, protože den po ligovém utkání nastupujeme k modelovým zápasům proti naší juniorce hrající v Primaveře," namítá Zima, že nedostatečné herní vytížení ho rozhodně nijak nelimituje.

„Samozřejmě že nebudeme v Solně sehraní, jako kdyby spolu nastoupili v obraně kluci, kteří spolu kopou dva tři roky, jsou na sebe zvyklí a vědí, co může jeden od druhého očekávat. Ale i my se už přece z reprezentace známe, víme o svých dispozicích, a navíc si můžeme pomoci slovními povely a pokyny, protože všichni mluvíme stejnou řečí. V tom je výhoda národního týmu oproti klubovému celku," nemá Zima ze Švédů žádný strach i přesto, že si na italských trávnících vyzkoušel, čeho jsou schopni.

Reklama

Související témata: