Hlavní obsah

Na Letnou nechodím rád, ale v sobotu vám tam budu držet palce! Tvrdík povzbudil tým žen před derby se Spartou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do sametového trávníku v pražských Horních Měcholupech se opírá slunce, vstupují na něj fotbalistky Slavie. U postranní čáry si každá plácne s Jaroslavem Tvrdíkem. „Děkuji vám za minulou sezonu. K double by bylo hezké přidat postup do Ligy mistryň,“ řekl hráčkám předseda představenstva Slavie, který je přišel povzbudit před sobotním derby se Spartou.

Foto: Veronika Kulhánková

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík přišel podpořit ženský tým před derby se Spartou.

Článek

Favoritem nadcházejícího derby S je právě družstvo z Edenu, které vyhrálo domácí soutěž i pohár. „Na Letnou nechodím rád, ale v sobotu vám tam budu držet palce,“ slíbil slávistkám Tvrdík, který si prohlédl zrekonstruované zázemí v areálu klubu SK Horní Měcholupy, jež má Slavia pronajatý.

Financováno bylo z výdělku za účast v Lize mistryň. „Slibuju vám, že pokud se dostanete opět do základní skupiny, část výdělku reinvestuje klub do regenerační linky v tomto areálu,“ uvedl Tvrdík.

Zatímco v minulosti byla existence ženského celku pro klub čistým výdajem (ročně Slavii přišel na 13 milionů korun), díky úspěchům z poslední doby si na sebe vydělá. „Stačí postup do základní skupiny Ligy mistryň a pro klub jde o ziskovou záležitost. Je skvělé, že UEFA definovala ženský fotbal jako svoji prioritu pro příští rok. Robustně navyšuje podporu pro kluby, které se účastní evropských soutěží. Ročně roste o třicet procent,“ podotkl Tvrdík.

Popularita ženského fotbalu roste i v Česku. Lze však tento trend v tuzemsku ještě umocnit? „Český fotbal se bohužel nepotýká se zásadní podporou státu. Sport je návrhem nového státního rozpočtu výrazně postižen, snížení je třicetiprocentní. Jak jsem už uvedl, důležité jsou finance od UEFA, které jsou velkým motivátorem. Mistrovství světa se hrálo za finančních podmínek blízkých mužskému šampionátu,“ prohlásil Tvrdík, podle kterého musejí chtít propagovat a rozvíjet ženský fotbal samy kluby.

„Ve Slavii jsme vyčlenili jednoho z členů úzkého vedení pro ženský fotbal. Snažíme se ho zohledňovat v rámci projektů. Musí ale také existovat podpora od LFA (Ligová fotbalová asociace) i od FAČR (Fotbalová asociace ČR). V rámci LFA jsme ženský fotbal nediskutovali, ale věřím, že tomu tak bude. Ale lhal bych, kdybych tvrdil, že vůle je stejná jako v rozvoji mužského fotbalu,“ pronesl šéf Slavie.

Ruku na srdce, sponzoři, mecenáši a partneři spojují svoje jméno se Slavií především kvůli mužskému A-mužstvu. Daří se je ze strany managementu Slavie přesvědčovat, aby se zajímaly také o ženský fotbal?

„Nemá smysl se nedívat realitě do očí. Ve skupině Evropské ligy máme AS Řím, k zápasu v Itálii poletí dvě letadla plná sponzorů a fanoušků. Kdyby měla AS Řím ve skupině děvčata, dvě letadla určitě nepoletí. Snažíme se ale organizovat sponzorské výpravy i pro zápasy žen na evropské scéně, aby se prohloubil vztah mezi sponzory a ženským týmem. Zatím je to všechno v plenkách, jsme ale na zajímavém začátku,“ uzavřel Tvrdík.

Fotogalerie

Reklama

Související témata:
  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.