Hlavní obsah

Návraty z ciziny do Česka? Po odchodu z bundesligy mi chyběla jedna věc, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou ligu nehrál osm let. Filip Novák během té doby prošel Dánsko, Turecko a Spojené arabské emiráty. Exreprezentační obránce vyhlíží velký comeback, v neděli může mít premiéru v dresu Olomouce. Jaké nástrahy na něj můžou při návratu čekat? I tom byla řeč v pořadu Přímák na Sport.cz, jehož hostem byl někdejší reprezentant David Jarolím. Taky on se před lety vracel z ciziny do české ligy.

Filip Novák v Olomouci a návraty do české ligy. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Byli v podobném věku. Jarolím přicházel ze zahraničí do Mladé Boleslavi ve 34 letech, Novákovi je o rok méně. „Skoro celou hráčskou kariéru jsem zažil v bundeslize. Plné stadiony, skvělé zázemí, velký zájem fanoušků,“ popsal Jarolím, jenž hrával v Bayernu, Norimberku, Hamburku a na chvilku se zastavil i ve francouzském Evianu.

„Hnacím motorem pro staršího hráče je motivace a našlapané tribuny. Už když v Německu přijíždíte ke stadionu, je všude plno. Totéž při rozcvičce. Když přijde hodně lidí, nemáte s motivací problém. Právě tohle mi po návratu do Česka chybělo,“ vykládal Jarolím.

„Když jsem se vracel domů, nešlo mi o peníze. Chtěl jsem se bavit a vyhrávat, když už chybí ti diváci na tribunách. Slýchal jsem o hráčích, kteří po návratu z ciziny nebyli platní, ale já si to nepřipouštěl. Měl jsem svůj přístup a dokázal jsem se profesionálně připravit,“ zdůraznil Jarolím. „Postupem času pro mě bylo důležité, abych k sobě natáhl mladší hráče a pomohl jim i mimo hřiště. Snad jsem nakonec v Boleslavi nějakou stopu zanechal.“

Ale zpátky k Novákovi, jenž hrál poslední ostrý zápas letos v lednu. Je pro něj Olomouc ideální adresou? „Filipovi by to tam mohlo sedět. Trenér Jílek preferuje konstruktivní fotbal a Sigma má šikovné hráče, kteří se snaží hrát ofenzivně,“ poznamenal Jarolím.

„U mě to bylo v Boleslavi ze začátku jinak: hrál se tam fyzicky náročný fotbal a já se zkraje moc nedostával do hry. Postupem času se to ale změnilo. Začalo se hrát víc po zemi a kombinovat,“ vzpomínal Jarolím. „Pokud bude Filip v Olomouci dobře fyzicky připravený, nebude mít problém a může týmu hodně pomoct.“

Před týdnem Novák proseděl celý zápas v Jablonci (1:1) mezi náhradníky a v neděli Sigmu čeká domácí partie s druhou Slavií. Neprospěl by mu spíš zahřívací start proti papírově slabšímu soupeři? „O tom bych vůbec nepřemýšlel. Bylo by zbytečné rozlišovat mezi Slavií a týmy ze spodní části tabulky,“ pravil Jarolím. „Pokud bude Filip na zápas stoprocentně nachystaný, je jedno, proti komu se bude hrát. Navíc na Slavii by mohlo přijít dost lidí a někteří by mohli dorazit speciálně i kvůli Novákovi.“

Reklama

  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.