Hlavní obsah

Staněk jako slavná hvězda z bundesligy. Jeho návrat byl pro Plzeň zásadní, tvrdí expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci i experti se před nedělním ligovým hitem ptali: jak 18letý plzeňský brankář Viktor Baier ustojí tlak na Slavii? Nakonec to byla bezpředmětná otázka. Bezmála měsíc po otřesu mozku se vrátila na plac plzeňská jednička Jindřich Staněk, jehož hlavu po vzoru legendárního Petra Čecha chránila helma. Byl to správný tah, Staněk pomohl k důležité výhře 2:1. I o tom byla řeč v pořadu Přímák na Sport.cz, hostem byl někdejší reprezentant David Jarolím.

Staněk jako Neuer. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

„Důležitý moment pro sebevědomí celého týmu,“ řekl Jarolím o Staňkově návratu. Překvapivém návratu, slušelo by se dodat. V kuloárech se spekulovalo, že by reprezentační brankář mohl být z preventivních důvodů mimo hru až do konce podzimu.

Na Slavii moc práce neměl: kromě inkasovaného gólu musel až na konci večera vytáhnout jeden těžký zákrok. „Jeho návrat byl zásadní. Když nehrál, Plzeň měla problémy,“ připomněl Jarolím nečekané ligové ztráty v Liberci (0:3) a s Karvinou (0:1).

Jako první Staňka zastoupil Slovák Marián Tvrdoň, ovšem po krachu v Liberci dostal šanci mladý Baier. Talentovanému teenagerovi se povedla Konferenční liga v aréně Dinama Záhřeb (1:0) a pak byl u porážky s Karvinou. „Tvrdoně jsem měl jako trenér v Ústí a považuju ho za vynikajícího gólmana, ovšem chybí mu zkušenost. Zato Staněk je obrovská opora. Bylo důležité mít ho v takovém zápase: v brance potřebujete někoho, kdo nepanikaří a diriguje tým,“ popsal Jarolím.

„Staněk má spoustu zkušeností a Plzeň dost podržel v předminulé sezoně, kdy vyhrála titul. Říká se, že dobrý brankář by měl chytit i něco navíc, což Staněk splňuje,“ poznamenal Jarolím.

„Když nehrál, Plzeň měla problémy. Bylo to podobné jako u Bayernu, když po loňské operaci kolene dlouho nemohl nastoupit Manuel Neuer,“ našel Jarolím zajímavou paralelu z bundesligy. „I Neuer je obrovská persona: dokáže si zorganizovat obranu a být i nepříjemný na spoluhráče, když něco nefunguje. Totéž platí u Staňka a Plzně.“

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.