Hlavní obsah

Někdy jdou i za hranu rizika, říká Frýdek o soupeři Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve švýcarském Lucernu působí český fotbalista Martin Frýdek tři roky, Servette Ženeva, prvního soupeře Slavie v základní skupině Evropské ligy, má na očích. „Hrají celou dobu velice podobně, mně se jejich fotbal líbí,“ říká pro Sport.cz jednatřicetiletý Frýdek.

Diskuse z pořadu Přímák o Servette ŽenevaVideo: Sport.cz

 
Článek

Ženeva (od našeho zpravodaje) - Ve čtvrtek vpodvečer bude zápas mezi Servette a Slavií sledovat, třeba i proto, že hned o víkendu se s Lucernem ženevskému mužstvu postaví ve švýcarské lize. „Jsou fyzicky dobře připravení a technicky velice solidně vybavení. Řekl bych, že jsou silnější do útočné fáze než do obrany. Do defenzivy jsou zranitelní. Slavia má dost kvalitních hráčů vepředu na to, aby je dokázala překonat a ve Švýcarsku něco uhrála. Ale bude si muset dát pozor vzadu,“ vypálí první charakteristiku syn vicemistra Evropy z roku 1996.

Na koho konkrétně? „Nejde vypíchnout jednoho nebo dva hráče, Servette má do ofenzivy spoustu šikovných a nebezpečných hráčů,“ upozorňuje Frýdek. Jména ale začne hned sypat. „Nebezpečný je Stevanovič, který hraje na pravém křídle. Timothé Cognat je špílmachr, dobrý hráč. Útočník Chris Bedia je silný, vysoký a rychlý, další útočník Enzo Crivelli je zase nepříjemný buldok, který má zkušenosti třeba z Turecka,“ popisuje blonďatý krajní obránce.

Na soupisce už nefiguruje hvězdný obránce Gaël Clichy, jenž ještě na zimním soustředění v Portugalsku proti Slavii v přípravném zápase nastoupil. V létě, kdy oslavil osmatřicáté narozeniny, ale trojnásobný vítěz anglické Premier League ukončil kariéru.

„Byl oporou Servette i velkou tváří celé ligy. Hraje tu spousta kvalitních hráčů, ale jménem a kariérou patřil mezi největší osobnosti. I v sedmatřiceti ukazoval, že je to extra třída. Super fotbalista,“ rozplývá se Frýdek při zmínce o bývalém francouzském reprezentantovi, který strávil plodná léta v Arsenalu a Manchesteru City.

Clichy pomohl v uplynulé sezoně ke druhému místu ve švýcarské lize. „Pro mě to ale překvapení nebylo. Zasloužili si ho, i když bych byl samozřejmě radši, kdybychom na druhém místě skončili my. Ale předváděli hezký fotbal, mančaft mají dobrý,“ míní odchovanec Sparty. Vstup do nového ročníku švýcarské ligy ženevskému celku ale úplně nevyšel, v šesti zápasech posbíral šest bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Frýdek ještě v dresu Sparty.

Servette hraje aktivně, konstruktivně. „Co jsem je poznal ve vzájemných zápasech, vždy chtějí hrát, někdy jdou i za hranu rizika. To by mohlo Slavii při napadání sedět. Ale je otázkou, jak se budou chtít prezentovat v Evropské lize,“ přemítá Frýdek.

Tento styl zapadá do celé tamní soutěže. „V Česku se víc brání, liga je víc soubojová. Po téhle stránce je fotbal u nás náročnější. Ve Švýcarsku je to víc techničtější a přímočařejší, hraje se do útoku. Každý si to tu jde rozdat na férovku a chce hrát útočný fotbal. Není to tak, že by někdo zalezl a bránil v deseti lidech. To opravdu ne,“ zdůrazňuje Frýdek, který je v Lucernu spokojený. „Sedí mi to tu,“ pochvaluje si.

Reklama

  2 : 1 Real Madrid - Bayern 2 : 1 dohráno
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Leverkusen - AS Řím dnes 21 : 00
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články