Hlavní obsah

Noví trenéři Budějovic: V Příbrami byly na konci slzy, do Dynama jsme nepřišli hasit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný jiný tým na podzim ve druhé lize nebyl lepší než jejich Příbram. Když ale přišla ligová nabídka z Českých Budějovic, neváhali. Trenéři Marek Nikl s Tomášem Zápotočným si však na premiéru počkají: osmifinále MOL Cupu s Hradcem Králové se z původního sobotního termínu kvůli zasněženému hřišti posouvá na neurčito. „Snad odstartujeme co nejlíp,“ doufají ve dvojrozhovoru pro Sport.cz někdejší reprezentanti zkraje svojí první ligové štace. Mimochodem, oba jsou funkčně rovnocenní, dělení na hlavního kouče a asistenta v jejich případě neplatí.

Foto: SK Dynamo České Budějovice

Tomáš Zápotočný (v popředí) a Marek Nikl na tréninku fotbalistů Českých Budějovic.

Článek

Zajímavý model, pánové. Vážně nejste jeden výš a jeden níž?

Nikl: Platí, že jsme oba hlavní trenéři. Každý jsme jiný a hezky nám to do sebe zapadá.

Zápotočný: Razíme jinou cestu. Nehrajeme si na hlavního a asistenta: jsme dva lidi, kteří rozhodují o všem. Třeba bude tenhle model zajímavý i pro ostatní trenéry. V tuhle chvíli je nejdůležitější, aby si na to kluci v Budějovicích zvykli a věřili nám.

Jaké máte dojmy po prvních pěti dnech v Dynamu?

Nikl: Ty nejlepší.

Opravdu?

Nikl: Jsme nadšení ze spousty věcí od ligového zázemí až po kvalitu kádru. Nechybí nám vůbec nic. Kolegové z realizáku se nás neustále ptají, jestli něco nepotřebujeme. Je to příjemné i z toho pohledu, že jsme v první lize. Pro trenéry je to podobné jako pro hráče, nic výš už v Česku není.

Zápotočný: Pro trenéry je méně míst než pro hráče, o to víc si toho vážíme.

Nikl: Máme za sebou intenzivních pět dnů. Poznávali jsme hráče a oni nás.

Zápotočný: Jsem mile překvapený jejich kvalitou. Cokoliv jim na tréninku ukážeme, hned se to daří přenést do praxe.

I tenhle rozhovor děláme po telefonu během vaší cesty autem z Budějovic do Příbrami (den předtím, než došlo k odložení pohárového osmifinále). Jak zvládáte každodenní pendlování?

Nikl: Je to únavné, ale brzy to skončí. Potřebujeme se věnovat práci a být odpočatí.

Zápotočný: Už mám vyhlédnutý byt 2+kk, takže budu moct v Budějovicích přespávat.

Nikl: Já budu mít byt až od ledna, do té doby mě Tomáš snad nechá u sebe přenocovat. (usmívá se)

Jak se to vlastně seběhlo, že jste v Budějovicích?

Nikl: Rychle.

Zápotočný: Megarychle.

Nikl: Sešla se spousta náhod a štěstí, asi si někdo všiml naší práce. Když jsme odcházeli z Příbrami, mrzelo nás, že jsme opustili kluky, s kterými jsme měli perfektní vztah a společně jsme byli úspěšní. Tomáš je navíc rozený Příbramák, pro něj to bylo ještě složitější.

Zápotočný: I z pohledu rodiny. Oba máme syny v příbramské šestnáctce, já navíc bydlím pět minut od stadionu. Ale postupem času jsem si čím dál víc uvědomoval, že Budějovice jsou výzva. S Márou máme vysoké cíle, chceme výš a výš. Řekli jsme si, že tuhle šanci čapneme a zkusíme to.

Jak na váš odchod reagovala příbramská kabina?

Zápotočný: Kluci říkali, že je to mrzí, pár jich mělo v očích slzy.

Nikl: Někteří možná byli chvilku naštvaní, že utíkáme.

Zápotočný: Dařilo se nám, měli jsme skvělou partu a bylo to podpořené dobrými výsledky. Náš odchod byl citlivé téma, ale myslím, že nás kluci pochopili.

Budete chtít někoho z Příbrami v zimě přetáhnout do Budějovic?

Nikl: Budeme to řešit až po zápase s Hradcem. Kdyby na to přišlo, klidně bychom dál pracovali s celým příbramským kádrem. Jenže to asi nepůjde. (usmívá se)

Zápotočný: Často jsme si s Márou říkali, že kdybychom s tímhle týmem dělali další dva, tři roky se stejnou filozofií, mohli jsme s ním dokázat velké věci. Byli bychom konkurenceschopní i v lize. Ale to jsou jen kdyby, teď jsme v Budějovicích.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Lukáš Havel z Českých Budějovic oslavuje svoji trefu v ligovém utkání s Brnem.

Tomáši, může se vám na nové adrese hodit výuční list požárníka pro strojní techniku? Dynamo je po ligovém podzimu až čtvrté od konce, slabší výkony neustál váš předchůdce Jozef Weber. Na první pohled je co hasit...

Zápotočný: Neřekl bych, že jsme přišli něco hasit. Od budějovického majitele, pana Koubka, jsme určité zklamání zaregistrovali, ale osmnáct bodů není taková katastrofa. Jdeme razit naši filozofii s útočným agresivním fotbalem, s kterým jsme byli úspěšní už v Příbrami.

Nikl: Od pondělí na tom s klukama poctivě pracujeme.

Zápotočný: Chceme postoupit do čtvrtfinále MOL Cupu, protože z něj může vést cesta do Evropy.

Může výsledek poháru s Hradcem hodně ovlivnit atmosféru v týmu během zimní pauzy? Pokud se tedy bude hrát ještě na podzim, o čemž se rozhodne v nejbližších dnech.

Nikl: Pokud postoupíme, bude to příjemné, ale ani vyřazení by neznamenalo konec světa. Jsem přesvědčený, že během zimní přípravy vytvoříme dobrou atmosféru.

Zápotočný: Skočili jsme do toho rovnýma nohama a je dobře, že můžeme tým hned poznat v zápase. Je to lepší, než kdybychom se sešli až druhého ledna na startu přípravy.

Nikl: A i v tomhle případě platí, že ostrý zápas je lepší než přátelák.

Dynamo doma na podzim uhrálo jen jedno ligové a jedno pohárové vítězství. Nebude to před bitvou s Hradcem nevýhoda?

Nikl: Když Tomáš loni v listopadu začínal v Příbrami, taky měla před jeho nástupem jedinou domácí výhru. Pak jsme ale začali vyhrávat i doma, takže bych z téhle série Budějovic nedělal předčasné závěry.

Zápotočný: Nekoukáme na to, jestli hrajeme doma nebo venku. Klukům ale opakujeme, že chceme vybudovat domácí tvrz, kam se soupeři budou bát jezdit, proto pro nás musí být náš stadion výhodou.

Reklama