Hlavní obsah

Potupná policejní kontrola na fotbale. Občanku k obličeji a před kameru!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S výkonem svého týmu mohli být fanoušci Hradce Králové po remíze 0:0 v Liberci spokojeni, pobouřila je však netradiční policejní lustrace před vstupem na stadion. Fanoušky si policisté natáčeli s dokladem totožnosti přiloženým u hlavy, včetně dětí. „Bylo to potupné,“ svěřil se příznivec „Votroků“ Jan Pajer, který na prohlídku upozornil.

Foto: Profimedia.cz

Policisté zasahují na fotbalovém stadionu. Ilustrační foto

Článek

Na zápas Hradce Králové dorazilo pod Ještěd zhruba 160 fanoušků východočeského klubu, před vstupem do sektoru hostů však některé čekal šok. Na vyzvání policie museli po jednom předstoupit s dokladem totožnosti přiloženým u obličeje před policistu v maskáčových kalhotách, který fanoušky v této pozici zaznamenával na kameru.

„A tohle vám, LFA (Ligová fotbalová asociace), přijde normální? Včetně dětí…,“ napsal na sociální síti X jeden z fanoušků Hradce Králové Jan Pajer, který ke svému příspěvku připojil i video zmíněné kontroly. Pro Sport.cz pak kontrolu popsal detailněji.

„Prohlídka byla podmínkou připuštění k turniketům, takže kdo chtěl na fotbal jít, musel ji podstoupit včetně dětí, které ani občanky nemají. Musely tak nahlásit datum narození a policisté si je natáčeli. Procházela tam třeba 65letá paní, která příslušníkům z legrace říkala, že se už prát nebude, a stejně musela potupně vedle hlavy držet občanku,“ popsal 44letý Pajer, jenž Hradci Králové fandí od roku 1996 a v této sezoně navštívil vesměs všechny jeho venkovní zápasy.

„Něco takového jsem ale zažil vůbec poprvé. Je potupné, když musíte stát před kamerou s občankou vedle hlavy jako nějaký zločinec. Nic příjemného,“ popsal své pocity fanoušek „Votroků“. Natáčející policista podle něj ani nebyl nijak označený. „Vypadal jak nějaký rybář,“ konstatoval Pajer a zdůraznil, že po této kontrole se mu bezpečnostní manažer klubu sám omluvil přímo na stadionu.

Policie se hájí tím, že kontrolovala jen část fanoušků. „Oprávnění jsme využili po upozornění na nestandardní chování několika fanoušků, ke kterému došlo při přesunu na fotbalové utkání,“ vysvětlil Vojtěch Robovský (viz rámeček), mluvčí liberecké krajské policie, s odvoláním na paragraf 62 Zákona o Policii ČR, kde stojí, že „policie může, je-li to nezbytné pro plnění jejích úkolů, pořizovat zvukové, obrazové nebo jiné záznamy osob a věcí nacházejících se na místech veřejně přístupných a zvukové, obrazové nebo jiné záznamy o průběhu úkonu.“

„Nadstandardní kontroly před stadionem nebyly uskutečněny pořadatelskou službou a prováděla je v součinnosti s pořadatelem dle místního ujednání Policie ČR plně ve své kompetenci na základě vyhodnocení problematického průběhu přesunu hostujících fanoušků ke stadionu. Podle našich informací nešlo o plošné opatření. Tyto kontroly se týkaly pouze vybrané skupiny fanoušků vytipovaných Policií ČR,“ reagoval tiskový mluvčí Slovanu Tomáš Čarnogurský.

Několik fanoušků se při přesunu na utkání podle policie chovalo nestandardně

"V neděli 21. dubna 2024 Krajské ředitelství policie Libereckého kraje realizovalo opatření vedoucí k zajištění veřejného pořádku, které souviselo s plánovaným fotbalovým utkáním mezi celky FC Slovan Liberec a FC Hradec Králové.

Před zahájením utkání, před vstupem na stadion, jsme provedli řádné ustanovení pouze části fanoušků hostujícího týmu, a to za využití oprávnění uvedených v § 63, konkrétně v odstavci 2, písmenu l, zákona o Policii ČR, z důvodu plnění úkolů nezbytných k ochraně bezpečnosti osob a majetku, veřejného pořádku nebo předcházení trestné činnosti. Tato oprávnění jsme využili po upozornění na nestandardní chování několika fanoušků, ke kterému došlo při přesunu na fotbalové utkání. V tomto ohledu jsme využili také ustanovení § 62 zákona o Policii ČR.

Pochopitelně je nám zřejmé, že mnohá z opatření, která souvisí s pořádáním masových akcí, jako jsou například i fotbalová utkání, mohou být některými skupinami osob vnímána jako restriktivní. Ať již jsou to například pro řidiče a chodce omezení v dopravě, z důvodu přesunů fanoušků na a ze sportovišť, tak také kontroly návštěvníků, které probíhají před vstupy na sportoviště.

V případech, u nichž policie využije zákonných instrumentů k tomu, aby předešla možné eskalaci konfliktních situací ve vztahu k ochraně života, zdraví osob a majetku a k zabezpečení veřejného pořádku a dohledu nad ním, stejně tak i k hladkému a bezproblémovému průběhu takovýchto akcí, je využití i méně běžných zákonných možností namístě. V kontextu k tomuto konkrétnímu fotbalovému utkání je nutno podotknout, že s ohledem na přijatá opatření a jejich rozsah v měřítku, v jakém byla realizována, Policie ČR předešla spáchání závažnějších forem trestné činnosti.

Veškerá opatření ze strany Policie ČR jsou komunikována s pořadateli takovýchto událostí. Všechny získané informace jsou průběžně vyhodnocovány a je na ně reagováno tak a s takovým důrazem, aby následně přijatá opatření byla co nejefektivnější, splnila záměr, pro jaký byla realizována a zároveň bylo jejich provedení co možná nejšetrnější."

Vojtěch Robovský, mluvčí Krajského ředitelství policie Libereckého kraje

„Vedení našeho klubu se dlouhodobě snaží vytvářet na stadionu U Nisy přátelské prostředí pro všechny slušné fanoušky, a to jak pro domácí, tak pro fanoušky soupeře. V rámci našich možností a kompetencí v tom chceme pokračovat i do budoucna. Je to v zájmu našeho klubu i fotbalu jako celku,“ dodal Čarnogurský.

„Toto je šílené. Nechápu, že takové věci mohou procházet,“ reagoval na sociální síti X například reportér Českého rozhlasu Jaroslav Plašil, který dlouhodobě monitoruje život fanouška na venkovních zápasech a sektory pro hostující fandy sám navštěvuje a reportuje o poměrech v nich.

Přímo na stadionu se zápas obešel bez větších problémů, fanoušci Hradce Králové ve druhém poločase v hostujícím kotli jen použili zakázanou pyrotechniku.

Reklama

  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.