Hlavní obsah

Obrovský šok v milionářské soutěži! Brankář Lazia v poslední vteřině vyrovnal hlavičkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický počin zařídil remízu. Fanoušci Lazia Řím už téměř ztráceli naději na bodový zisk, v závěrečných sekundách nastavení duelu Ligy mistrů totiž jejich oblíbenci s Atlétikem Madrid prohrávali 0:1. Hrdinou okamžiku, který zařídil vyrovnání, se nakonec stal snad ten nejméně povolaný – gólman Ivan Provedel, jenž se stal teprve druhým mužem s rukavicemi, který v historii milionářské soutěže skóroval ze hry.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Gólman Lazia Ivan Provedel (vpravo) skóruje.

Článek

29letý brankář si přitom v páté minutě nastaveného času počínal jako skutečný bomber. Bleskovým sprintem si našel volné místečko ve vápně, naskočil na centr Luise Alberta a precizní hlavičkou zařídil svému mužstvu bod. „Učil jsem se od (Cira) Immobileho. Podobné pohyby v šestnáctce od něj vídám prakticky denodenně,“ naznačil nečekaný hrdina večera, že střelecké umění odkoukal od útočné opory Lazia.

Jenže Provedel není žádným nováčkem mezi střelci, ač gólům by z podstaty věci měl výhradně zabraňovat. V roce 2020 se již ze hry trefil, a to v utkání italské druhé ligy. Tehdy v dresu celku Juve Stabia srovnával hlavou na 2:2 proti Ascoli. „Nehodnotím, která z branek byla lepší. Obě pro mě byly velmi důležité a jednalo se o dvě různé situace,“ vzpomínal Provedel v diplomatické nótě.

Jeho vyrovnání proti Atlétiku rozpoutalo gejzír euforie na stadionu Lazia. Muž, který by měl překypovat radostí, ale při oslavě své klíčové trefy vypadal poněkud zmateně. Spíše tak nějak náhodně pobíhal mezi spoluhráči. „V tu chvíli jsem si ještě pomalu vůbec neuvědomoval, že jsem vlastně skóroval,“ vykládal Provedel. „Ale moc jsem si to užil, ačkoliv jsme bohužel nevyhráli.“

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Spoluhráči oslavují brankáře Ivana Provedela z Lazia Řím po konci utkání Ligy mistrů s Atlétikem Madrid.

I tak ale panuje v táboře Římanů spokojenost. „Provedelovo vyrovnání nebylo dílem štěstěny, ale spíše spravedlnosti,“ domnívá se kouč Lazia Maurizio Sarri. „Prohru bychom si nezasloužili. Vždyť v první půli jsme byli daleko lepším týmem, ač jsme během ní inkasovali,“ dodal 64letý trenér. Jeho tým navíc favorita skupiny, v níž jinak figurují i Feyenoord s Ondřejem Lingrem a Celtic Glasgow (jejich vzájemné utkání skončilo 2:0), přestřílel v poměru 18 ku 8.

Provedelova šokující trefa zařídila nejen cenný bod v souboji s jasným kandidátem na postup, ale také záznam v historických tabulkách. Stal se totiž teprve čtvrtým brankářem v historii Champions League, kterému se podařilo skórovat. Naposledy se podobným počinem blýskl Victor Enyeama, jenž v roce 2010 prosadil v dresu izraelského Hapoelu Tel Aviv při prohře 1:3 s Lyonem. Tenkrát k tomu ale využil situace o poznání jednodušší v podobě pokutového kopu.

Ze hry se, až do Provedelova zásahu, trefil v Lize mistů jediný gólman. Ještě o rok dříve než Enyeama skóroval Sinan Bolat ze Standardu Lutych. Zařídil tím tehdy jak remízu 1:1 s AZ Alkmaar, tak třetí místo ve skupině pro svůj celek, které jej tehdy posunulo do Evropské ligy právě na úkor nizozemského soka. A kdo ví, třeba bude mít zásah hrdiny úterních utkání Ligy mistrů nakonec podobný efekt…

Reklama