Hlavní obsah

Slovan Bratislava hrál s ruským týmem. Slavia oznámila nového soupeře, výtěžek pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalisté Slovanu Bratislava nakonec opravdu v úterý nastoupili k přípravnému utkání s Dynamem Moskva. Stalo se tak na kempu v Kataru. Slovenský celek měl odehrát 4. února v Edenu generálku proti Slavii. Sešívaní ale během dne informovali, že duel neplánují, místo toho se utkají s týmem Zlaté Moravce - Vráble.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Tvrdík na archivním snímku

Článek

Pozdvižení způsobil na sociálních sítích příspěvek asistenta Slovanu Ľuboše Benkovského. „V přípravě pokračujeme v Kataru. Deset dní, tři zápasy (Dynamo Moskva, Al Rayyan, Al Wakra),“ stálo v textu, který Benkovský později upravil a ruského soupeře smazal.

Informace o údajném přípravném klání s Dynamem se však začala ihned šířit. A logicky vyvolala velmi silnou vlnu kritiky. Vždyť Rusové jsou už téměř dva roky, vinou vojenského konfliktu svého státu na Ukrajině, odstřiženi od mezinárodního fotbalu.

Foto: Instagram Ľuboše Benkovského.

Původní příspěvek asistenta Slovanu Bratislava Ľuboše Benkovského na Instagramu

Slovan nakonec opravdu zápas odehrál, prohrál 1:2, a stal se od března 2022 po bosenském týmu Banja Luka, bulharském celku Arda a Olympicu Taškend z Uzbekistánu teprve čtvrtým soupeřem Dynama mimo Rusko.

Ze Slavie během dne nejprve reagoval předseda představenstva Jaroslav Tvrdík. „To si potom přípravný zápas nezahrajeme,“ napsal na sociální síti X. Navíc přidal fotografii ukrajinského obránce Tarase Kačaraby ve speciálním předzápasovém dresu s nápisem „Stojíme za Ukrajinou“. Na stejné platformě později uvedl samotný klub, že přátelský zápas se Slovanem, o kterém kluby s předstihem neinformovaly, neplánuje.

Tvrdík pak v podvečer prozradil, že Slavia má nového protivníka. „Generálka bude se slovenským klubem. Těšíme se na Vás, FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble. A vstupné a výnos z přenosu na podporu Ukrajiny,“ napsal na X.

Na Slovensku mezitím vyvolal rozruch majitel Ivan Kmotrík. Ten pro Denník N řekl: „A s kým máme hrát, když tam je Dynamo na soustředění? Chtěli jsme vyrovnaného soupeře, se Zlatými Moravci bychom mohli hrát i na Slovensku.“

Web Šport.sk připomíná, že rozhodně nejde o první spojení Slovanu s Ruskem od zmíněného vpádu Putinových vojsk na Ukrajinu. Loni v létě byl na spadnutí přestup nejlepšího střelce Slovanu Aleksandara Čavriče. „Vedení jednalo s Rubinem Kazaň,“ potvrdil trenér Vladimír Weiss st.

Transfer se neuskutečnil jen kvůli tomu, že Slovan nesehnal patřičnou náhradu. V létě pak už opravdu odešel Čech kazašského původu Jurij Medveděv, konkrétně do Soči. A ve čtvrtek slovenský mistr prodal brazilského obránce Lucase Lovata do Achmatu Groznyj přibližně za 350 tisíc eur. „Čestný prezident Achmatu je čečenský diktátor Ramzan Kadyrov. Společně s prezidentem klubu Magomedem Daudovem a viceprezidentem Ibragimem Zakrievem se nacházejí na sankčním seznamu,“ poukazuje Šport.sk.

Nejen fanoušci fotbalu si jistě pamatují, že Slovan se na začátku nevyhranil vůči agresi na Ukrajině. V prvním ligovém kole po začátku invaze ignoroval, společně s Dunajskou Stredou, vyjádření solidarity okupované zemi.

Tehdy se s transparentem „Stop válce!“ fotili na stadionu Tehelné pole jen hráči Trnavy. Ukrajinu pak alespoň nápisy na tričkách podpořilo duo z Gruzie ve službách Slovanu Džaba Kankava a Guram Kašia.

„Nerad bych spojoval politiku s fotbalem. Určitě jsou to lidské tragédie, které by se neměly stát. Žil jsem v Rusku, vím, jaká je jejich mentalita, ale nerad bych toto téma rozvíjel. Já na to určitě nejsem kompetentní. Každé násilí odsuzuji, ale politika do sportu nepatří,“ řekl následně Weiss st.

Reklama